LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan vlažnih staništa: europska Amazona kao primjer očuvanja vlažnih staništa

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa WWF podsjeća da ulaganjem u obnovu rijeka, jezera, močvara i tresetišta ulažemo u klimatski otpornu budućnost.

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa WWF podsjeća da ulaganjem u obnovu rijeka, jezera, močvara i tresetišta ulažemo u klimatski otpornu budućnost.

Od rijeka i jezera, do močvara i laguna, vlažna staništa kritična su za opstanak ljudi i prirode. Ipak, prema Izvještaju o stanju planeta svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, od 1970. godine izgubili smo trećinu svjetskih vlažnih staništa, koja nestaju tri puta brže nego šume.

Uz slogan Cijeni, čuvaj, obnovi – voli, ovogodišnji Svjetski dan vlažnih staništa upozorava na važnost vlažnih staništa i poziva čelnike na hitnu zaštitu, očuvanje i obnovu jezera, rijeka, močvara i tresetišta.

Iskorištavanje, devastacija i ustaljen način upravljanja rijekama, ulaganje u štetne projekte i kontinuirana primjena već utvrđenih štetnih praksi moraju postati prošlost, kako bi se otvorila vrata za primjenu rješenja zasnovanih na prirodi.

– Moramo očuvati i obnoviti ključna slatkovodna staništa diljem naše regije. Velik uspjeh postignut je prošle godine kada je UNESCO proglasio 5-državni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, Europsku Amazonu, na čijem smo proglašenju radili s brojnim partnerskim organizacijama i institucijama preko dva desetljeća. Ipak, istinski ćemo ga zaštititi samo ako napustimo neodržive prakse i povećamo ulaganja u obnovu slatkovodnih sustava, koji su nam ključni saveznici u borbi protiv klimatskih promjena – ističe Zoran Mateljak iz WWF Adrije.

UN je prošle godine proglasio početak Desetljeća obnove ekosustava. Riječ je o globalnoj inicijativi sprječavanja, zaustavljanja i uklanjanja štete nanesene ekosustavima, ali i poziv svima da budu dio generacije obnove i glasovi za zaštitu staništa koja nam osiguravaju izvore pitke vode, hrane, ali i podršku u aktivnostima koje su bitne za rast i razvoj zajednica koje su u suživotu s njima.

Prvi Svjetski dan vlažnih staništa obilježio se potpisivanjem Ramsarske konvencije 1971. godine, u istoimenom gradu u Iranu. Tada je preko 160 država potpisalo Konvenciju o zaštiti vlažnih staništa od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica. Sam Dan Ramsara obilježava se od 1997. godine, a Hrvatska je jedna od zemalja potpisnica Konvencije i u njoj se nalazi pet ramsarskih područja.

FOTO: UNSPLASH