LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan spavanja

Ovaj neobični praznik obilježava se od 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja.

Ovaj neobični praznik obilježava se od 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja.

Ako biste današnji dan radije prespavali nego otišli na predavanja, znajte da imate dobar izgovor. Vjerovali ili ne, danas je Svjetski dan spavanja. Ovaj neobični praznik obilježava se od 2008. godine pod pokroviteljstvom Svjetske udruge koja proučava medicinske aspekte sna, s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja. Ovogodišnji slogan je: Dobro spavanje je dostupan san (Good Sleep is a Reachable Dream).  

Trećinu života provedemo spavajući. Okrepljujući je san jedan od stupova zdravlja, uz uravnoteženu prehranu i odgovarajuću tjelesnu aktivnost. Problemi sa spavanjem predstavljaju globalnu epidemiju, koja prijeti narušavanjem zdravlja i kvalitete života i do 45% svjetske populacije.

Usprkos tome što se većina poremećaja spavanja može spriječiti ili liječiti, manje od jedne trećine oboljelih potraži stručnu pomoć. Bolje razumijevanje procesa spavanja i više istraživanja u ovom području medicine pomoći će smanjenju utjecaja poremećaja spavanja na društvo.

San je važan za ljudsko blagostanje i ima izravan utjecaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje odraslih i djece. Tri ključna elementa okrepljujućeg sna su:

trajanje – duljina sna trebala bi biti dovoljna da biste se narednog dana osjećali odmorno i bili sposobni obaviti sve svoje obaveze

kontinuitet – proces samog spavanja trebao bi proteći u miru, bez većih trzavica ili buđenja u međufazama sna

dubina –  spavanje mora biti dovoljno duboko i čvrsto kako bi obavilo svoju ljekovitu funkciju.

Stoga se danas svakako dobro naspavajte, ali prije nego utonete u san, pročitajte na poveznici 14 zanimljivosti o snovima i spavanju.

FOTO: MORGUEFILE