LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan šećerne bolesti: Uz voće, povrće, mahunarke i žitarice do zdravlja

Prijatelji životinja ističu djelotvornost biljne prehrane za osobe s povišenim šećerom.

Prijatelji životinja ističu djelotvornost biljne prehrane za osobe s povišenim šećerom.

14. studenoga diljem svijeta obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti kako bi se skrenula pozornost na tu tešku bolest, koja je 2019. godine proglašena trećim po redu vodećim uzrokom smrti u Hrvatskoj. Povodom toga dana Prijatelji životinja podsjećaju da je veganska prehrana djelotvorna u liječenju i prevenciji od dijabetesa.

Oboljeli od dijabetesa tipa 1 moraju bez obzira na prehranu doživotno uzimati inzulin, no veganska prehrana, poručuju Prijatelji životinja, omogućava im minimalno doziranje i smanjuje rizik od komplikacija. Kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 bolest se može potpuno ukloniti, što potvrđuju i znanstvena istraživanja.

Organizacija Physicians Committee for Responsible Medicine, u cilju poboljšanja kontrole razine glukoze u krvi, savjetuje nemasnu vegansku prehranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem, mahunarkama i voćem. U njihovu istraživanju, oboljeli od dijabetesa tipa 2, koji su se tijekom 12 tjedana hranili veganski, postigli su pad razine glukoze u krvi za 28 posto, u usporedbi s 12 posto oboljelih koji su se hranili standardnim, niskokaloričnim namirnicama.

Također, osobe koje su jele veganski smanjile su svoju tjelesnu masu za otprilike 50 posto, a neke su čak uspjele smanjiti ili eliminirati svoje potrebe za lijekovima. 

Dijabetes zovu i globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste nezamislivom brzinom, a djelotvorni nam je  lijek doslovno na tanjuru.

– Veganskom prehranom mogu se spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debeloga crijeva i pluća, osteoporoza, dijabetes, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih bolesti. – poručuju Prijatelji životinja i dodaju: Činjenica je da su najčešći razlozi za pojavu te bolesti, od koje godišnje umire gotovo 500 000 osoba, loše prehrambene navike i nedostatak tjelesne aktivnosti. Na svjetskoj razini troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 759 milijarda dolara, no taj iznos mogao bi se ekstremno smanjiti kada bi oboljeli od dijabetesa jednostavno pripazili na svoju prehranu, odnosno iz svojih tanjura izbacili meso, mlijeko i jaja.

FOTO: UNSPLASH