LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan Brailleova pisma

„Ono najbolje i najljepše u svijetu ne može se vidjeti ili dodirnuti. To se mora osjetiti srcem.” Helen Keller

„Ono najbolje i najljepše u svijetu ne može se vidjeti ili dodirnuti. To se mora osjetiti srcem.” Helen Keller

Svjetski dan Brailleova pisma (brajice) obilježava se na dan rođenja Louisa Braillea, njegova izumitelja. On je rođen 4. siječnja 1809. godine u mjestašcu Coupvray u Francuskoj. U dobi od samo tri godine u očevoj je radionici ozlijedio oči te je oslijepio.

Međutim, to ga nije spriječilo da nastavi normalno živjeti te da nauči čitati i pisati. Pohađao je lokalnu školu, a kada je imao deset godina, primljen je u Kraljevski zavod za slijepu mladež u Parizu. U dobi od petnaest godina započeo je raditi na pismu za slijepe osobe.

Njegovo pismo sastojalo se od skupina od šest točaka uzdignutih na papiru, po tri u dva okomita reda, tako da svakom slovu abecede odgovara određeni razmještaj tih reljefnih točaka. Slijepa osoba može čitati pismo kažiprstom dodirujući ispupčenja. Braille je, osim na pismu, radio i na brojevima, matematičkim znakovima i sustavu glazbenih znakova za slijepe.

Louis Braille umro je od sušice 6. siječnja 1852. godine Dvije godine nakon njegove smrti Francuska je službeno priznala Brailleovo pismo, a potom se ono počelo upotrebljavati diljem svijeta.

Svjetski dan Brailleova pisma obilježava se širom svijeta kako bi se odala počast zaslugama Louisa Braillea, ali i kako bi se upozorilo na teškoće s kojima se slijepe i slabovidne osobe svakodnevno suočavaju.

Tako u Hrvatskoj djeluje Hrvatski savez slijepih čija je misija promicanjem i provedbom antidiskriminacije, jednakih mogućnosti i univerzalnog dizajna pridonijeti afirmaciji slijepih osoba u Republici Hrvatskoj. Hrvatski savez slijepih je zajedno s Vladom Republike Hrvatske osnovao Hrvatsku knjižnicu za slijepe osobe u Zagrebu koja obavlja knjižničnu djelatnost za slijepe, slabovidne i sve one kojima nije dostupan standardni tisak.  

U Hrvatskoj djeluje i Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba (UUOSSO) sa sjedištem u Zagrebu. Neki od ciljeva ove udruge su proizvodnja udžbenika na pismu za slijepe i u zvučnoj tehnici te opskrba slijepih učenika, studenata, intelektualaca i ostalih slijepih i slabovidnih osoba potrebnim pomagalima. 

Filmove slijepoj i slabovidnoj publici prilagođava Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI” kroz projekt naracije filmova „Slušam, dakle vidim. 

Povodom Svjetskog dana Brailleova pisma u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima od 3. do 4. siječnja 2015. godine održava se izložba zvučne građe i građe na brajici za slijepe i slabovidne osobe.

Za kraj, pokušajte i vi danas nekome promijeniti dan.

FOTO: WIKIPEDIA