LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svijet slavi hrvatski proizvod: Od dijela uniforme hrvatskih vojnika 17. stoljeća do najpoznatijeg modnog detalja na svijetu

Smatra se simbolom profesionalnosti te neophodnim detaljem svečane odjeće.

Smatra se simbolom profesionalnosti te neophodnim detaljem svečane odjeće.

Jedan od simbola Hrvatske i najpoznatijih hrvatskih izuma – kravata, danas slavi svoj dan. Svjetski dan kravate obilježava se 18. listopada svake godine, te daje počast hrvatskom izumu koji je poznat i svakodnevno korišten diljem svijeta. Obilježava se još od 2008. godine kada je Hrvatski sabor odlučio da će 18. listopada biti Dan kravate.

Kravata se u Hrvatskoj nosi još od 17. stoljeća, a smatra se simbolom profesionalnosti te neophodnim detaljem svečane odjeće. Država obilježava ovaj dan i štiti svoju baštinu na mnogo načina, a 1997. osnovana je i neprofitna organizacija Academia Cravatica koja promiče izvornu kravatu i njezinu povijesnu važnost.
 

Širenje trenda u 17. stoljeću

 

Ovaj izvorni hrvatski proizvod raširio se Europom nakon Tridesetogodišnjeg rata, u kojemu su hrvatski vojnici kao dio odore nosili upravo kravatu. Doduše, tada je ona više izgledala kao rubac oko vrata.

Kravata se svidjela Francuzima pa su vrlo brzo uvrstili ovaj modni detalj u plemićke odore i nosili ga a la Croate (na hrvatski način) odakle i dolazi francuska riječ cravate, ali i Englezima koji su ju transformirali u oblik kakav danas poznajemo. U Francuskoj su kravate s vremenom postale i simbol napretka. Za vrijeme Francuske revolucije nosile su se crne kravate kako bi se izrazio protest protiv konzervativnih i zastarjelih ideja.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA