LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sve što trebate znati o Henriju Matisseu

Jednostavnost i boje ključ su opusa velikog Matissea, osobito u njegovim kasnijim radovima. Vodimo vas kroz život čovjeka čiji radovi i danas pozivaju na pažnju i divljenje.

Jednostavnost i boje ključ su opusa velikog Matissea, osobito u njegovim kasnijim radovima. Vodimo vas kroz život čovjeka čiji radovi i danas pozivaju na pažnju i divljenje.

Danas slavimo još jedan poznati rođendan, onaj velikog neoimpresionističkog slikara Henrija Matissea čije umjetnine i danas izazivaju divljenje. Rođen je u gradu poznatom po tekstilnoj industriji, a od malena je bio okružen luksuznim bojama i uzorcima, koje su zasigurno ostavile traga te mu kasnije pomogle utvrditi estetiku radova.

Iako karijera slikara nije bila ono što je Matisse imao na umu kad je započeo svoje obrazovanje, upala slijepog crijeva koja ga je prikovala za krevet usmjerila ga je k novim izazovima. Kako se ne bi dosađivao u krevetu, majka mu je poklonila kutiju slikarskog pribora s kojim je spoznao strast za ovom vrstom izričaja. Iako po struci odvjetnik, u tom trenutku odlučuje se za novi put koji će ostaviti znatno nasljeđe svijetu.

Iako mu je velika želja bila postati učenikom najpoznatije pariške umjetničke škole Ecole de Beaux-Art Paris, potrebna su mu bila čak 3 pokušaja. Posegnuo je i za tehnikom prisilnog ulaska u školu umjetnosti tako da bi tjednima stajao ispred te bi umjetnike, slučajno se mimoilazeći s njima, okrznuo ramenom te tako stvorio trenutak za pokazati im svoje radove. To je urodilo plodom s jednim od predavača koji mu je dopustio da sluša njegova predavanja s kraja učionice.


Kad Matisse postane Matisse


1904. godine svijet je imao priliku gledati rođenje nove vrste slikarstva – fovizam. Maurice de Vlaminck, Andre Derain i Henri Matisse pioniri su ovog stila okarakteriziranog vedrim bojama koje nužno ne reflektiraju stvarni prikaz predmeta. Matisse je pojasnio - zelena ne prikazuje travu, a plava ne prikazuje nebo. Takav, za to vrijeme, divljački pristup slikanju očitava se i u samom njegovu naziv jer preveden s francuskog znači divlje zvijeri. Eksperimentalno korištenje jakih boja u kritičarima je budilo veliki gnjev te se ovaj stil smatrao i uvredom ovom području umjetnosti.

Još jedan stil umjetnosti pripisuje se ovom velikanu, a riječ je o, kako je on to nazvao, slikanju škarama. Prikovan za kolica u kasnijem stadiju života nakon preboljenog raka našao se pred velikim izazovom – više nije mogao stajati i slikati.  Budući da je kreativna energija i dalje za njega bila ključna, prionuo je rezanju obojenih papira koje je potom kao puzzle sastavljao na papir, ali i na zidove. Neka od njegovih najpoznatijih djela nastajala su upravo u ovom stadiju života.

Ključno za njegove radove jest bilo pojednostaviti ono što želi prikazati gotovo na simbolički prikaz. Jednostavnost i boje ključ su opusa velikog Matissea, osobito u njegovim kasnijim radovima.


Ono što možda niste znali


Popularni termin frenemies može se iskoristiti za odnos Matissea i Picassa. Iako prvotno nisu bili veliki fanovi međusobnih radova, vrlo brzo postali su doživotni prijatelji, ali i rivali. Matisse je opisivao njihov odnos kao boksački meč.

Za života imao je 3 mačke – Minouche, Coussi i La Puce – koje bi svako jutro počastio brioš pecivom. A bio je i veliki ljubitelj golubica što se očitovalo u njegovim radovima.

Njegova kćer Marguerite Matisse bila je među voditeljima francuskog otpora nacistima u Drugom svjetskom ratu. Iako ju je Gestapo zatočio u koncentracijskom logoru, uspjela je, nasreću, pobjeći tijekom bombardiranja.

FOTO: PINTEREST