LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sve što niste znali o najpopularnijem narančastom mačku

Tko voli ljenčariti, jesti lazanje, mrzi ponedjeljak i danas slavi 39. rođendan? Naravno, riječ je o slavnom mačku narančaste dlake – Garfieldu. 

Tko voli ljenčariti, jesti lazanje, mrzi ponedjeljak i danas slavi 39. rođendan? Naravno, riječ je o slavnom mačku narančaste dlake – Garfieldu. 

Garfield, mnogima omiljeni mačak narančaste dlake, danas slavi 39. rođendan. Naime, na današnji je dan, 19. lipnja 1978. godine, izašao prvi broj istoimenoga stripa autora Jima Davisa. Kao da nije prošlo toliko godina, Garfield je i danas jedan od najpopularnijih i mnogima najdražih stripovskih likova. Nakon stripa uslijedila je i televizijska emisija, videoigre, filmovi i nekoliko knjiga. Koliko god ovaj mačak bio poznat, kladimo se da niste znali sve ove stvari koje ćete saznati u nastavku.

1. U fokusu stripa trebao je biti Jon

Nekoliko je agencija predložilo Davisu da u središte stavi mačka, umjesto njegova vlasnika Jona. Jim Davis je za Mental Floss rekao kako je u početku strip nazvao Jon. Usprkos mudrome mačku, radnja se vrtjela oko vlasnika. Strip je izlazio u lokalnim novinama, i to dosta uspješno. U jednom razgovoru s T. K. Ryanom, Ryan mu je predložio da stavi mačka kao glavnoga lika:

The strip must be about the cat. Go with it.

Jon Arbuckle, FOTO: Wikipedia

2. Garfield je dobio ime po Davisovu djedu Jamesu A. Garfieldu Davisu

On je nazvan po američkom predsjedniku Jamesu A. Garfieldu.

3. Radnja stripa odvija se u Davisovu rodnom gradu

To je Muncie, u Indiani, što u stripu baš i nije naglašeno. Autor nije htio isticati Garfieldovu lokaciju jer je želio da bude univerzalan, i to u svakom pogledu, čak i po spolu. Iz istog razloga Davis nije naglasio ni mačkovu nacionalnost, starost i dr. Bitno je da je Garfield – mačak – koji voli jesti i spavati, kao i svaka druga mačka. Engleski jezik sam po sebi olakšava tu činjenicu jer je imenica cat neutralna po rodnom i spolnom pitanju.

Zanimljivo je da je Davis odrastao na farmi uz čak 25 mačaka, koje su mu kasnije poslužile kao inspiracija za Garfielda.

4. Dizajn Garfieldova lika mijenjao se puno puta tijekom godina

Ono što uvijek ostaje isto, to je činjenica da je mačak uvijek bio, i uvijek će biti – punašan. Davis time šalje, kako kaže, zdravu poruku da nitko nije savršen:

He knows that and he’s cool with that. He’s happy with himself. (...) In fact, he’s the imperfection in all of us underneath. I think that makes him probably easier to identify with than a slim, athletic character in the comics. – rekao je Davis.

FOTO: Giphy

5. Davis više ne crta dnevni strip

Iako i dalje drži sve konce u rukama i odlučuje o finalnom proizvodu, Davis na stripu radi s asistentima. Zadnja je njegova kako bi stip zadržao isti ton kakav ima otpočetka.

– We all get together occasionally in the same room and draw and work on shapes of fingers and gestures and expressions and things like that so that if any one of us draws it, you can’t tell which one did it.

6. Garfield je dobio i svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda

Garfield je prisutan u više od 2500 novina i časopisa. Mačak ima blizu 17 milijuna obožavatelja na Facebooku. Sve to zajedno dokaz je da je ova maca jedna od najpopularnijih na svijetu, a tako je i strip zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi kao svjetski najrašireniji strip. 

7. U filmskoj adaptaciji iz 2004. Garfieldu je glas posudio Bill Murray

Jim Davis, vrlo je zadovoljan tom činjenicom jer, po njegovu mišljenju, Murray je bio savršen za tu ulogu:

It wasn’t really so much his voice. It was the fact that he embodies the attitude that Garfield has always displayed in the strip.

8. Strip i lik se u samo tri zemlje ne zove Garfield

Radi se o skandinavskim zemljama: Švedskoj, Finskoj i Norveškoj. Primjerice, u Švedskoj se zove Gustaf.

9. Steven Spielberg i Stephen King veliki su fanovi

Obojica su osobno kontaktirala Davisa kako bi nabavili originalne stripove.

10. Unatoč velikoj popularnosti samoga Garfielda, Davisa malotko zna

Priznajte, jeste li dosad znali tko stoji iza ovoga slavnoga stripa? Ako jeste, svaka čast jer ste u manjini. Ova činjenica samome Davisu nimalo ne smeta:

The only time anyone knows the name or spots me is if I’m out on book tour and I’m meant to do publicity. We don’t suffer any of the kind of attention problems that I think people do on TV or in movies. It’s not a big deal. – otkrio je za Mental Floss.

FOTO: Garfield / Facebook

FOTO: FACEBOOK/GARFIELD