LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sretan vam dan svetog Nikole koji se štuje već 1960 godina

Odakle potječe legenda o dobrom Nikoli koji, na današnji dan već dugi niz godina, daruje djecu diljem svijeta?

Odakle potječe legenda o dobrom Nikoli koji, na današnji dan već dugi niz godina, daruje djecu diljem svijeta?

Na današnji dan, 6. prosinca davne 324. godine poslije Krista, umro je slavni sveti Nikola i otada se u narodu slavi njegov dan.

Današnji dan već je dugo urezan u povijest. Dugih 1960 godina slavi se dan svetog Nikole. Djeca diljem svijeta u noći uoči 6. prosinca na prozor svoje spavaće sobe stavljaju očišćenu čizmicu ili čarapu. Legenda kaže da upravo te noći sveti Nikola šeće gradom i dariva dobru djecu. Pitanje je, odakle potječe ta dugogodišnja tradicija?

Legenda kaže da je u blizini rodne kuće svetog Nikole živio nekoć bogat carski službenik koji je, igrom slučaja, ostao bez službe i imetka. Budući da je imao tri kćeri, našao se u problemima jer nije imao novaca za miraz. Kako bi zaradio nešto novaca, teška srca odlučio je trgovati ljepotom svojih kćeri. Od zle sudbine spasio ga je upravo sveti Nikola. Nije poznato kako je saznao za tešku situaciju svog susjeda, no Nikola je odlučio spriječiti njegovu nesreću. Jednu noć je kriomice došao do kuće bivšeg službenika te mu kroz prozor ubacio smotuljak zlatnika. Iduće jutro, otac je našao novac te ga iskoristio za miraz najstarije kćeri. Ista se situacija ponovila te je otac uspio udati i drugu kćer. Kraj cijele priče razlikuje se od društva do društva, pa postoje dvije teze. Ipak, obje legende su na neki način povezane s današnjim tradicionalnim slavljem svetog Nikole.

Prva legenda kaže da je otac, kako bi upoznao svog spasitelja, treće noći ostao u zasjedi. U trenutku kad se Nikola nagnuo da ubaci novac, iza prozora je iskočio radoznali otac i prepoznao svog dobrotvora. Iako je Nikola inzistirao na tajnosti, veseli otac ubrzo je svima otkrio dobra djela svetog Nikole.

Druga legenda kaže da je Nikola primijetio da ga otac čeka te se popeo na krov i novac pustio kroz dimnjak. U kući su na kaminu bile obješene čarape pa su zlatnici upali upravo u jednu od njih. Druga se legenda o svetom Nikoli često povezuje s legendom o Djedu Mrazu.

Sveti Nikola bio je ranokršćanski svećenik iz 4. stoljeća. Rođen je u današnjem Demreu u Turskoj. Kao mlad ostao je bez oba roditelja te je utjehu pronašao u darivanju drugih. Legenda kaže da je sav svoj imetak darovao siromašnima. Također, ostao je poznat po svojoj hrabrosti u vrijeme kršćanskih progona te kao zaštitnik djece, pomoraca, siromašnih, zatvorenika, studenata...

Tradicija štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj također seže u daleku prošlost. U čast Gospi i svetom Nikoli, brodolomac Ivan Modrić je na ulazu u uvalu Mrtinovik 1922. godine sagradio kapelu od hvarskog kamena. 

FOTO: FLICKR/IVA J.