LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

„Snaga je u zajedništvu”: na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva

Na današnji dan, 12. svibnja, obilježava se Svjetski dan medicinskih sestara u spomen na datum rođenja Florence Nightingale.

Na današnji dan, 12. svibnja, obilježava se Svjetski dan medicinskih sestara u spomen na datum rođenja Florence Nightingale.

Na današnji dan, 12. svibnja, obilježava se Svjetski dan medicinskih sestara u spomen na datum rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva u svijetu. Engleska bolničarka Florence Nightingale smatrala je da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu i da se trebaju školovati pa je inicirala uvođenje profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.

Za vrijeme Krimskog rata (1853.-1856.) u britanskom ekspedicijskom korpusu organizirala je prvu ekipu za njegu ranjenika i bolesnika. Ubrzo su se pokazale blagotvorne posljedice njenog rada: smrtnost u poljskim bolnicama svedena je s 40% na 2% jer su poboljšani higijenski uvjeti, uklonjeni izvori sepse, crijevnih zaraza i pjegavca. Bila je to prva važna afirmacija njege ranjenika u ratnim uvjetima. Poslije povratka s bojišta posvetila se obrazovanju bolničarki i njegovateljica i organizirala njegu bolesnika i patronažnu službu. Otvorila je i prvu školu za medicinske sestre.

Medicinska sestra treba biti obrazovana i za vanbolnički te bolnički rad. Predstavlja većinu u svakom medicinskom timu, što za sobom povlači potrebu sve veće razine sestrinskog obrazovanja. Potrebno je da se sestrinstvo preusmjerava s monovalentnog na polivalenti oblik rada.

Međunarodni savjet medicinskih sestara (ICN) definira medicinsku sestru kao osobu koja je završila program bazične opće izobrazbe za medicinske sestre, a nadležni organ države joj je (mu je) dozvolio obavljati zdravstvenu njegu. Međunarodna organizacija rada definirala je profesionalnu medicinsku sestru kao osobu koja je educirana i osposobljena za obavljanje visokosloženih i odgovornih funkcija i ovlaštena da ih obavlja.
FOTO: UNSPLASH