LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Slavni Houdini između svijeta živih i svijeta mrtvih

Večerašnjim otvaranjem vrata između svijeta živih i svijeta mrtvih možda vam se ukaže jedan od najvećih američkih mađioničara i iluzionista svih vremena – Harry Houdini.

Večerašnjim otvaranjem vrata između svijeta živih i svijeta mrtvih možda vam se ukaže jedan od najvećih američkih mađioničara i iluzionista svih vremena – Harry Houdini.

Harry Houdini je vjerojatno najpoznatiji mađioničar na svijetu. Pravim imenom Erik Weisz, rođen je u Budimpešti 1874. godine Kao vrlo mlad, doselio se u američki Wisconsin s obitelji. Od malih je nogu bio vješt u obijanju brava, a već se s devet godina pridružio cirkusu. U cirkusu je bio cijenjen kao odličan trapezist i akrobat. Nešto kasnije, javila se njegova znatiželja za mogućnosti bijega iz različitih situacija.

Uskoro je postao poznat po uspješnom izbavljanju iz željeznih okova i čvorova užeta. godine 1900. krenuo je na svoju prvu službenu europsku turneju gdje je prikazivao različite trikove, a slovio je za odličnog zabavljača. Vjerovao je da je uzrok njegovih mogućnosti vlastita snaga i koncentracija. Kako je vrijeme odmicalo, bavio se sve opasnijim predstavama. Poslije 1908. godine, njegove su najdraže mađioničarske predstave bile krajnji horor za publiku. Najpoznatiji je svakako trik pri kojem je bio zaključan u željezni oklop te bačen u vodeni spremnik iz kojeg je morao pronaći izlaz.

FOTO: Quotesgram

Najpopularniji mit o Houdiniju dugujemo filmu iz 1953. godine Film je portretirao život Houdinija te prikazao njegovu tragičnu smrt za vrijeme izvođenja mađioničarskog trika. Prema dostupnim informacijama, ovaj je podatak proglašen netočnim. Houdini je 1926. godine planirao veliki nastup. Predstavljao je trik u kojem je trebao ući u lijes, biti živ zakopan te naposljetku izaći na tlo. U to je vrijeme u predvorju svog kazališta izlagao lijes u kojem će izvest trik. No, 22. listopada studenti Sveučilišta McGill posjetili su Houdinija u njegovoj garderobi. Tijekom razgovora, htjeli su provjeriti je li istina da Houdini zbilja može podnijeti svakakve udarce. Houdini je uzvratio da je to istina, a jedan od studenata ga je nekoliko puta zaredom udario u predjelu abdomena, na što ovaj nije bio pripremljen.

Ono što je ovdje izazvalo početak kraja velikog mađioničara, bila je činjenica da je Houdini već nekoliko dana imao temperaturu i probleme s trbuhom. Unatoč upozorenju doktora, svejedno je te večeri održao nastup. Tek je nekoliko dana kasnije, dolazeći u Detroit, posjetio bolnicu. Unatoč hitnoj operaciji, došlo je do puknuća slijepog crijeva što je uzrokovalo trovanje organizma. Houdini je preminio na Noć vještica 1926. godine

Houdini i Noć vještica

Na raznim se izvorima može pronaći velika povezanost Houdinija upravo s Noći vještica. Naime, Houdini je sa suprugom i skupinom prijatelja proučavao spiritualizam. Sklopio je pakt s društvom da će, kada netko od njih umre, održavati seanse prizivanja njegova duha. S obzirom na to da je veliki Houdini umro baš u noći za koju se vjeruje da otvara vrata između živih i mrtvih, rituali se održavaju i danas. Njegova je žena inicirala ritual prizivanja njegova duha čitavih deset godina nakon njegove smrti, ali je tvrdila da joj se nikada nije javio.

Neovisno o tome, ovakvi se rituali događaju i danas diljem svijeta. Radi još veće intrige, vrijedi spomenuti da je Houdini imao 52 godine kada je umro, što je jednako broju karata u jednom špilu. Također, rođen je 26 godina prije početka novog stoljeća, a preminuo je 26 godina poslije istog. Broj 26 označava sredinu špila karata, što se tumači kao presijecanje života točno na pola od strane Sudbine – ultimativnog mađioničara.

FOTO: TUMBLR