LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Samuel Johnson objavio svoj „Rječnik engleskog jezika“

Prošlo je točno 260 godina od prve objave Johnsonova rječnika.

Prošlo je točno 260 godina od prve objave Johnsonova rječnika.

Na današnji dan, 15. travnja 1755. godine, objavljen je jedan od najpoznatijih rječnika u povijesti.

Samuel Johnson (1709. – 1784.) svoj je „Rječnik engleskog jezika“ („A Dictionary of the English Language“) sastavio samostalno i objavio nakon devet godina rada.

Johnson je bio istaknuti predstavnik engleskog klasicizma koji je svojim književnim, kritičkim, leksikografskim, novinarskim i esejističkim radom obilježio drugu polovicu 18. stoljeća. 

Prvi veliki uspjeh postiže kritičkim izdanjem Shakespeareovih djela, kao i nizom studija o engleskim piscima. Dramsko stvaralaštvo imala počinje tragedijom „Irene“, no velik odjek je njegova kasnija satira „London“. U engleskom društvu onoga doba značajno mjesto zauzimali su i tjednici koje je pokrenuo i uređivao: „The Rambler“ (1750. – 1752.) i „The Idler“ (1758. – 1760.). Ostala važnija djela su „Život R. Savagea“, „Ispraznost ljudskih želja“, roman „Rasselas“, „Putovanje na zapadno otočje Škotske“ i „Životopisi pjesnika“.

Za izradu prvoga modernog rječnika standardnoga engleskog jezika, svoga najznačajnijeg djela, Johnson je među prvima skupio veliki korpus iz književnosti i razgovornog jezika. Rječnik, koji se sastoji od više od 40.000 riječi, ostao je autoritetom jezične uporabe cijelo stoljeće i nosi jedinstven pečat autorove osobnosti. Zamijenio ga je tek Oxfordski rječnik engleskog, u čijem je nastajanju sudjelovao čitav niz stručnjaka. 

Životni i književni put Samuela Johnsona opisao je James Boswell (1740. – 1795.) u biografiji „Život Samuela Johnsona“.

Osim toga, na današnji dan 1452. rođen je poznati talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer Leonardo da Vinci.

FOTO: ALEX BROWN/FLICKR.COM