LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen tvorac Gobblefunk jezika

Često za književnike i pjesnike kažu da su puki sanjari koji žive unutar svoga svijeta, ponekad i buntovnici, uvijek kreativni i spremni za pisanje. Za Dahla se, s obzirom na njegova djela i izmišljene riječi, to sa sigurnošću može tvrditi.

Često za književnike i pjesnike kažu da su puki sanjari koji žive unutar svoga svijeta, ponekad i buntovnici, uvijek kreativni i spremni za pisanje. Za Dahla se, s obzirom na njegova djela i izmišljene riječi, to sa sigurnošću može tvrditi.

Možda vam čitanje lektira u osnovoj školi nije bilo zanimljivo, no sigurni smo da su vam one knjige čija je radnja prenesena na filmsko platno ostale u sjećanju. Teško je pronaći književnike koji su napisali toliko zanimljivih knjiga za djecu koje su kasnije postale i filmovi, a da su ujedno i sami vodili život ispunjen različitim aktivnostima.

Jedan od njih je Roald Dahl, britanski književnik rođen na današnji dan, 13. rujna 1916. godine Djetinjstvo mu je obilježeno tragičnim događajima koji su pogodili njegovu obitelj – kada je imao samo tri i pol godine, umrla mu je sestra, a nakon nekoliko tjedana preminuo je i njegov otac Harald. Svoje djetinjstvo, uključujući smrt sestre i oca, osnovnu školu i život u Britaniji, opisao je u autobiografskom djelu Boy: Tales of Childhood

FOTO: Wikipedia
 
Osnovno obrazovanje Dahl je stekao u Llandaff Cathedral School, a kasnije je prebačen u privatnu školu Repton. Iako ga je njegova majka htjela poslati na fakultet kako bi studirao, odbio je, a to je zabilježio u navedenom autobiografskom djelu rečenicom:

– Ne hvala. Želim odmah nakon škole ići raditi za firmu koja će me poslati na predivna daleka mjesta kao što su Afrika ili Kina. –

Često za književnike i pjesnike kažu da su puki sanjari koji žive unutar svoga svijeta, ponekad i buntovnici, uvijek kreativni i spremni za pisanje, a za Dahla se, s obzirom na njegova djela, to sa sigurnošću može tvrditi. Kako je i htio, nakon srednje škole je putovao, a radio je i u Tanzaniji. U 2. svjetskom ratu sudjelovao je kao vojni pilot, a kada mu je C.S. Forester predložio da piše o svojim ratnim iskustvima, to se pokazalo dobrom odlukom te je njegova priča objavljena u Saturday Evening Postu.

FOTO: Flickr
 
Prvu knjigu napisao je 1943. godine pod nazivom The Gremlins, a ona je kasnije adaptirana u Disneyev film za djecu. Ostala poznatija djela koja je napisao su Someone Like You, Kiss Kiss, James and the Giant Peach i Charlie and the Chocolate Factory. Posljednja dva navedena djela su ona koja su ga proslavila i po kojima ga danas najviše pamtimo.

Svoja je djela pisao uglavnom na obiteljskoj farmi, ujutro je pisao dva sata, a isto toliko i poslijepodne. Kako se navodi, izmislio je više od 250 novih riječi koje je upotrebljavao u svojim djelima. Neke od njih su scrumdiddlyumptious i frizzlecrump, a pripadale su jeziku kojega je on nazvao Gobblefunk. Osim toga, Oxford University Press izdao je i rječnik koji sadrži više od osam tisuća stvarnih i izmišljenih riječi koje je upotrebljavao, a na njemu se radilo više od pet godina.

Napisao je i scenarij za film Jamesa Bonda pod nazivom You Only Live Twice i za film Chitty Chitty Bang Bang.

Dahl je umro 1990. godine, u dobi od 74 godine  

FOTO: FLICKR