LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen skladatelj podijeljen između tradicije i ekspresije

Na današnji je dan rođen ekspresionistički skladatelj Alban Berg, autor klasika moderne glazbe, opere „Wozzeck“.

Na današnji je dan rođen ekspresionistički skladatelj Alban Berg, autor klasika moderne glazbe, opere „Wozzeck“.

Alban Berg, austrijski skladatelj, rođen je 9. veljače 1885., na današnji dan, u Beču. Berg je, s Arnoldom Schönbergom i Antonom Webernom, napravio prekretnicu u glazbi prošloga stoljeća dvanaestotonskim izlaskom iz tonalitetne sfere, u stilu takozvane druge bečke škole. Ovaj je glazbeni pravac nastao prije Drugoga svjetskog rata kao reakcija na tradicionalnu klasičnu glazbu prve bečke škole, čiji su predstavnici bili Mozart, Haydn i Beethowen. Istovremeno se u književnosti javila avangarda kao reakcija na tradicionalan književni stil. Ipak, Berg nije slijepo slijedio stil druge bečke škole, već je stvarao vlastiti, individualni, ekspresionistički:

Po mekanoj punoći, prirodnu fraziranju i izrazitu ekspresivnom rasponu Bergov se atonalitetni glazbeni jezik bitno razlikuje od rigoroznog asketizma ostale dvojice pripadnika druge bečke škole. – piše u Enciklopediji.

Alban je bio glazbeno samouk, a naglo je napredovao nakon što je upoznao svojega budućeg učitelja, Schönberga. U početku je pisao djela pod utjecajem romantističkih autora poput Brahmsa, Debussyja i Schumanna te Mahlera, iako se i tada slobodnije odnosio prema tonalitetu i precizno razrađivao teme i motive. Pod Schönbergovim utjecajem napisao je Sonatu za glasovir op. 1 i Gudački kvartet op 3, a po njegovim se savjetima i ponašao i oblačio. Kad se odmaknuo od svojega učitelja, nastalo je Pet orkestralnih pjesama prema tekstovima s razglednica Petera Altenberga, gdje je do izražaja došla Bergova ekspresivnost.

Za Berga će postati karakteristična njegova radikalizirana dvojnost u djelima – između tradicije i druge bečke škole. Kad se okreće tradiciji, vraća se preludiju, valceru, koračnici i sl. Tim je stilom skladao primjerice Tri orkestralna komada op. 6 i operu s brojevima Wozzeck. Kad se okreće drugoj krajnosti, sklada Lirsku suitu za gudački kvartet i Koncert za violinu i orkestar, gdje semantički opterećuje gusto motivističko-tematsko tkivo izvanglazbenom kombinatorikom.

Opera Wozzeck nastala je pošto je Berg pogledao predstavu Georga Büchnera Woyzeck. Priča je to o vojniku kojega muče njegovi nadređeni, a na kraju ubije sebe i svoju ljubavnicu Marie, a dojmila ga se vjerojatno i zbog osobnih iskustava iz privatnog života i vojske. Berg je na ovoj operi radio pet godina, a pravi su se problemi pojavili prilikom pokušaja realizacije, od nedostatka novca do kompleksnosti radnje, zbog čega su ga brojne operne kompanije odbijale, kao i zato što je bio još nepoznat kompozitor. Naime, Wozzeck se smatra prvom potpuno atonalnom operom. Opera se jedno vrijeme izvodila u komadima, kao koncertna suita, dok napokon 1925. Erich Kleiber nije odlučio riskirati i izvesti je u cijelosti. Premijerno je izvedena u prosincu iste godine, nakon čega je Berg počeo dobivati pozitivne kritike.

Za kraj, ako ste ljubitelj opere, poslušajte operu koja ga je proslavila.

FOTO: WIKIMEDIA