LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Molotov - ''izumitelj'' molotovljevog koktela

 Na današnji dan, 25. veljače 1890. godine u Rusiji, rođen je Vjačeslav Mihajlovič Skrjabin, poznatiji kao Molotov.

 Na današnji dan, 25. veljače 1890. godine u Rusiji, rođen je Vjačeslav Mihajlovič Skrjabin, poznatiji kao Molotov.

Na današnji dan, 25. veljače 1890. godine u Rusiji, rođen je Vjačeslav Mihajlovič Skrjabin, poznatiji kao Molotov.

Od najranijih dana aktivnose  bavio politikom. Kao veliki zagovornik marksističke revolucije pridružio se boljševičkoj partiji 1906. godine Zbog svojih političkih revolucionalnih stavova bio je pod istragom carske vlasti te dva puta uhićen. Nakon državnog udara i sloma carske vlasti 1921. godine, Lenjin ga je postavio kao tajnika Centralnog Komiteta. Nakon Lenjinove smrti 1924. godine, podržava Josifa Staljina kao Lenjinova nasljednika koji ga je, nakon dolaska na vlast, nagradio punopravnim članstvom u sovjetskom izvršnom zakonodavnom tijelu tzv. Politbirou.

1930. godine postaje predsjednik Vijeća Narodnog Komesara što je ekvivalentno današnjoj poziciji premijera. Ujedno je imenovan i ministrom vanjskih poslova. Kao ministar vanjskih poslova pregovarao je s njemačkim Reichom te je u dogovoru sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Joachimom von Ribbentropom potpisao „Pakt o nenapadanju između Njemačke i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika“. Iako je službeno bio označen kao „pakt o nenapadanju”, ovaj sporazum obuhvaćao je i tajni protokol kojim je izvršena podjela interesnih sfera u nezavisnim zemljama Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj. Tajni protokol eksplicitno je predviđao „političke i teritorijalne promjene” u dijelovima navedenih zemalja što je ovaj sporazum pretvorilo u agresivni vojni savez usprkos njegovom službenom nazivu. Kao posljedica ovog sporazuma sve navedene zemlje napadnute su i okupirane.

Molotov potpisuje pakt o nenapadanju
 
 FOTO: Wikimedia.org
 

Kad je Njemačka napala SSSR, Molotov je postao član Državnog obrambenog odbora osvojivši mjesto u ratnom kabinetu. Ugovarao je savezništvo sa SAD-om i Velikom Britanijom pregovarajući o „drugoj fronti“ koja bi Nijemce trebala odvući zapadno, što dalje od granica SSSR-a. Kao tvrdi i nemilosrdni zagovornik sovjetskih interesa, brzo je osvojio simpatije naroda, naročito zbog toga što nije mogao sakriti prijezir prema zapadnim zemljama.

Nakon rata Molotov je napustio Ministarstvo vanjskih poslova, ali ga je preuzeo još jednom nakon stupanja Nikite Hruščova na vlast. Nakon nesuglasica s Hruščovom, otpušten je s mjesta ministra, a njegova uključenost u suparničkoj stranci dovela ga je do svrgnuća u vladi te je osuđen kao pristalica Staljina. Nakon nekoliko loše plaćenih radnih mjesta, 1962. godine povlači se iz javnosti. Iako je bio pri samom vrhu vlade SSSR-a, mnogima je poznat iz nekog drugog razloga. Naime, tijekom rata zagovarao je korištenje tzv. „Molotovljevih koktela“ - staklenih boca punjenih benzinom, kerozinom, napalmom (ili bilo kojom drugom zapaljivom tekućinom) koja je začepljena krpom. Krpa se zapali i zatim se boca baca na metu. Nakon što meta bude pogođena boca se razbije, tekućina zapali, a plamen zahvati metu.

Molotovljev koktel
 
FOTO: Freedomsphoenix.com
 
 

Molotov je umro u Moskvi 8. studenoga 1986. godine

FOTO: WIKIMEDIA.ORG