LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen John Ford

John Ford, poznati američki filmski redatelj, rođen je na današnji dan, 1. veljače 1894. godine u Cape Elisabethu, u državi Maine u SAD-u.

John Ford, poznati američki filmski redatelj, rođen je na današnji dan, 1. veljače 1894. godine u Cape Elisabethu, u državi Maine u SAD-u.

Poznati američki filmski redatelj John Ford rođen je na današnji dan, 1. veljače 1894. godine u Cape Elisabethu, u državi Maine u SAD-u.

Rođen je kao John Martin Feeney u obitelji irskih doseljenika s jedanaestero djece od koje većina umire u prvim godinama života. Nakon završetka srednje škole u Portlandu odlazi u Hollywood starijem bratu Francisu koji ondje djeluje kao glumac i redatelj vesterna. Po uzoru na brata mijenja prezime u Ford i započinje nastupati na filmskoj sceni 1914. godine kao rekviziter i glumac. Već 1917. godine režira nijeme filmove, uglavnom vesterne, a prvi veći uspjeh postiže 1924. godine filmom Željezni konj.

Od 1927. godine okreće se drugim žanrovima i s lakoćom prilagođuje zvučnom filmu. Režira lirske komedije, pustolovne filmove i povijesne teme, a film Potkazivač mu 1935. godine donosi prvog Oscara za režiju. Krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća slovi za najuglednijeg američkog redatelja. U tom razdoblju nastaju neka od njegovih najboljih ostvarenja, vestern Poštanska kočija, filmovi Mladi Lincoln i Plodovi gnjeva, za koji osvaja drugi Oscar za režiju, Dugo putovanje kući te posljednji veliki film iz tog razdoblja, Kako je bila zelena moja dolina, za koji je osvojio Oscara za najbolji film i režiju.

Tijekom II. svjetskog rata služio je u mornarici i snimao dokumentarce. Osvojio je dva Oscara, jedan 1942. godine za polu-dokumentarac Bitka za Midway, a drugi 1943. godine za propagandni film 7. prosinca. Ford je bio na plaži Omaha na Dan D, 6. lipnja 1944. godine, jer je kao šef fotografskog odjela prešao La Manche na američkom nosaču zrakoplova i prisustvovao američkom iskrcavanju u Normandiju. Snimao je bitku iz pozadine, ali je tek mali dio materijala objavljen. Nakon rata je tvrdio da se američka vlada „bojala prikazati toliko američkih žrtava”, a u međuvremenu je cijeli filmski materijal nestao. Ratni film Žrtvovani i vestern Moja draga Klementina nastaju 1945. godine

Zatim slijedi cijeli niz vesterna i filmova vojne tematike; Fort Apache 1948., Nosila je žutu vrpcu 1949., Rio Grande 1950., Predvodnik 1950., komedije Miran čovjek 1953. (još jedan Oscar za režiju) i Sunce žarko sja te pustolovni film Mogambo s Avom Gardner u glavnoj ulozi.
Pedesete i šezdesete godine podjednako su plodonosne. Između drama, vesterna, komedija i melodrama nastaju legendarni filmovi poput: Čovjeka koji je ubio Liberty Valancea, Jesen Čejena i Donovanov greben.

Ford je klasik američke filmografije i slovi za najistaknutijeg autora vesterna kojega je oblikovao kao modernu, američku verziju epa. Tijekom duge karijere ostvario je više od stotinjak filmova, a u preko dvadesetak je glumio njegov omiljeni glumac John Wayne. Svojim snažnim ostvarenjima uvelike je utjecao na filmski izričaj mnogih poznatih redatelja, kao što su Akira Kurosawa, Martin Scorsese, Steven Spielberg, George Lucas, Sam Peckinpah, Peter Bogdanovich, Sergio Leone i Jean-Luc Godard. Jedini je redatelj koji je osvojio četiri Oscara u klasi najbolji redatelj, i to za filmove: Doušnik 1935., Plodovi gnjeva 1940., Kako je bila zelena moja dolina 1941. i Mirni čovjek 1952.

Ford je prvi dobitnik nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta, 1973. godine Oženio je Mary McBride Smith 1920. godine i s njom dobio dvoje djece. Umro je u Palm Desertu u Kaliforniji u dobi od 79 godina, a 31. kolovoza 1973. godine pokopan je na groblju Crvenog križa u Culver Cityju u Kaliforniji.

FOTO: WIKIPEDIA