LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Dr. Seuss

Na današnji dan, 2. ožujka 1904. godine, rođen je Theodor Geisel, poznatiji pod peudonimom Dr. Seuss, autor mnogobrojnih popularnih dječjih knjiga i stripova.

Na današnji dan, 2. ožujka 1904. godine, rođen je Theodor Geisel, poznatiji pod peudonimom Dr. Seuss, autor mnogobrojnih popularnih dječjih knjiga i stripova.

Na današnji dan, 2. ožujka 1904. godine, rođen je Theodor Geisel, poznatiji pod pseudonimom Dr. Seuss, autor mnogobrojnih popularnih dječjih knjiga i stripova, kao što su „The Cat in the Hat“ i „Green Eggs and Ham“. Napisao je 48 knjiga, uključujući i neke za odrasle, a prodane su u više od 200 milijuna primjeraka i prevedene na mnogo svjetskih jezika. Individualni stil temeljio je na hirovitim rimama i dosjetljivim likovima čime je vrlo brzo stekao naklonost čitateljstva.

The Cat In The Hat
  FOTO: myopera.com
 

 Još kao srednjoškolac pokazivao je zanimanje za književnost te je bio urednik školskog zabavnog časopisa. Doktorirao je englesku književnost na Sveučilištu u Oxfordu, gdje je upoznao i svoju prvu ženu Helen Palmer koja ga je poticala da postane profesionalni ilustrator.

Nakon povratka u SAD, pisao je humoristične članke i crtao ilustracije za američke novine i časopise.

Prvu dječju knjigu koju je Geisel napisao i ilustrirao, „And to Think That I Saw It On Mulberry Street“, odbilo je više od dvadesetak izdavača prije nego što ju je konačno objavio 1937. godine Geiselov prvi bestseller „The Cat in the Hat“ objavljen je 1957. godine Ideju za knjigu dao mu je izdavač koji je tražio zabavnu alternativu dosadnim početnim dječjim lektirama te je predložio Geiselu da napiše knjigu služeći se potpuno novim vokabularom. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bavio se ilustriranjem ratnih karikatura koje su, zbog eksplicitnog sadržaja, izazvale brojne polemike u američkoj javnosti.

Ostali klasici Dr. Seussa su: „Yertle the Turtle," „If I Ran the Circus," „Fox in Socks" and „One Fish, Two Fish, Red Fish, Blue Fish."

One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish
 
One Fish, Two Fish, Blowfish, Blue Fish FOTO: fontsinuse.com
 
 

U nekim svojim knjigama, Geisel se bavio i ozbiljnim temama poput „The Butter Battle Book", u kojoj govori o opasnosti oružja i mogućnosti izbijanja nuklearnog rata te „Lorax", u kojoj se bavi ekološkim problemima .

Prema njegovim knjigama nastale su i brojne filmske adaptacije: „Kako je Grinch ukrao Božić", „Mačak u šeširu", „Horton“ i mnoge druge. Godinu dana nakon samoubojstva njegove supruge Helen, 1968. godine, oženio je Audrey Geisel.

Umro je 24. rujna 1991. godine nakon duge bolesti.

FOTO: THE FATHERHOOD BLOG