LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Rođen Buffon, nogometaš koji je 16 godina držao rekord najskupljeg vratara

Dugih šesnaest godina držao je rekord najskupljeg golmana u povijesti, donio je Parmi i Juventusu brojne naslove prvaka, a prošle se godine oprostio od igranja za reprezentaciju Italije – upoznajte Gianluigija Buffona.

Dugih šesnaest godina držao je rekord najskupljeg golmana u povijesti, donio je Parmi i Juventusu brojne naslove prvaka, a prošle se godine oprostio od igranja za reprezentaciju Italije – upoznajte Gianluigija Buffona.

Svi oni koji redovito i dugo prate svijet nogometa, posebno onog u Europi, znaju tko je jedan od najvećih i najboljih vratara današnjice. Sigurni smo da čak i oni koji nisu veliki obožavatelji nogometa znaju ime igrača koji je svoj talent pokazivao svakoga dana tako što je na golu Italije sprječavao pogotke i donosio veselje svim navijačima.

Gianluigi Buffon rođen je na današnji dan, 28. siječnja, 1978. godine u Carrari u Italiji u obitelji koja se već bavila sportom, tako da nije čudno da je završio kao profesionalni nogometaš. Otac mu se bavio dizanjem utega, majka je bila bacačica diska, a dobri atletski geni vidjeli su se i na Buffonu. Iako je u početku igrao na poziciji veznog igrača, kada je imao jedanaest godina prebačen je na poziciju golmana, a kada je navršio trinaest godina, počeo je igrati za mlađe kategorije nogometnog kluba Parma. 

Prvi seniorski nastup za Parmu imao je u studenom 1995. godine, a ujedno je bio i dio juniorske ekipe koja je na proljeće sljedeće godine osvojila UEFA U-21 Championship. Od 1997. godine počinje redovito nastupati za seniore, a klubu je znatno doprinio 1999. godine kada je Parma osvojila UEFA Cup, Italian Cup i Italian Supercup

FOTO: Flickr

U ljeto 2001. godine za svotu od približno 52 milijuna eura prelazi u Juventus, što je tada bio najskuplji transfer vratara u povijesti, a rekord je držao dugih 16 godina – sve do 2017. godine kada je njegov transfer financijski nadmašio Ederson prelaskom u Manchester City. 

Nije trebalo proći mnogo vremena da se Buffon dokaže te donese Juventusu četiri uzastopne titule prvaka Italije, a Juventus je s njime osvajao čak i talijanski Superkup. 2003. je godine dobio nagradu za najkorisnijeg igrača i najboljeg golmana, a dobre igre pokazao je i na svjetskom prvenstvu 2002. godine Sljedećih je godina Buffon osvajao naslove prvaka Italije te dolazio do brojnih uspjeha s reprezentacijom Italije, ali ono što mu nikako nije uspijevalo je osvajanje naslova Lige prvaka. Gubio je na mnogim finalima – 2003. godine protiv Milana, 2015. godine protiv Barcelone i 2017. godine od Real Madrida koji je te godine osvojio svoj 12. naslov. 

Svoju je posljednju utakmicu za reprezentaciju Italije Buffon odigrao prošle godine u studenom, i to protiv Švedske. Utakmica je završila rezultatom 0:0, a to je značilo ispadanje Italije iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Tako reprezentacija Italije prvi put nakon 1958. godine neće igrati na svjetskom prvenstvu, a više u dresu Azzurra neće biti ni Buffona, jednog od najvećih golmana na svijetu . 

Ono što je posebno dirnulo svjetsku javnost suze su vratara Italije koje nije mogao zaustaviti čak ni tijekom davanja izjave za talijanske medije. 

FOTO: Twitter

Osim što je pokazao da je veliki emotivac, Buffon je tijekom godina pokazao i svoju veličinu drugim djelima, a i sam je rekao da je pogreške činio, no svaki mu je neuspjeh pao vrlo teško. Ono što je stekao tijekom godina je povjerenje i veliko poštovanje – kako od svojih navijača, tako i od trenera, igrača i cijelog nogometnog svijeta. 
 
U nastavku možete pogledati nekoliko najboljih izdanja Buffona tijekom godina.
 
FOTO: FLICKR