LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen bivši rukometaš i izbornik Slavko Goluža

Slavko Goluža imao je zanimljivu, ali i dosta uspješnu igračku i trenersku karijeru. Na današnji dan rođen je ovaj rukometni znalac koji je s hrvatskom reprezentacijom osvajao medalje.

Slavko Goluža imao je zanimljivu, ali i dosta uspješnu igračku i trenersku karijeru. Na današnji dan rođen je ovaj rukometni znalac koji je s hrvatskom reprezentacijom osvajao medalje.

Na današnji dan 1971. godine, u Stolcu u susjednoj Bosni i Hercegovini, rodio se bivši hrvatski rukometni reprezentativac i izbornik Slavko Goluža. Za vrijeme treniranja reprezentativaca nekima je prirastao srcu, dok su drugi kritizirali njegov trenerski učinak.

U djetinjstvu je igrao za Nogometni klub Neretvu i htio postati poznati nogometaš, no život ga je ipak okrenuo rukometu. S RK Zagrebom potpisao je ugovor 1989. godine kada je došao u Zagreb. U klubu je ostao 11 godina. Nakon toga igrao je godinu dana za TuS Nettelstedt-Lübbecke, a nakon toga je tri godine bio u RK Metkoviću. U Metkoviću je bio do 2002., kada je otišao u Paris i ostao godinu dana. Slijedi još KC Fotex Veszprem gdje je također bio godinu dana te opet RK Zagreb gdje je ostao do 2006., koja je bila njegova zadnja godina igračke karijere. U Metkoviću je dobio i nagradu za rukometaša godine

FOTO: Flickr

Za hrvatsku rukometnu reprezentaciju počeo je igrati 1993., a od nje se oprostio 2006. na Europskom prvenstvu u Švicarskoj. S reprezentacijom je kao igrač osvojio dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i u Ateni 2004., zlato na SP-u u Portugalu 2003. i srebro u Tunisu 2005., broncu na EP-u u Portugalu 1994. te dvije zlatne medalje s Mediteranskih igara u Languedoc- Roussilonu 1993. i u Tunisu 2001. S 246 nastupa, rekorder je reprezentacije.

Nakon igračke karijere, posvetio se onoj trenerskoj. Kada je Lino Červar bio izbornik, Goluža je došao na mjesto pomoćnog trenera gdje je ostao sve do 2010. kada ga je i naslijedio. U reprezentaciji je ostao pet godina, a od nje se oprostio nakon Svjetskog prvenstva u Kataru. Kao izbornik osvojio je broncu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., broncu na EP-u u Srbiji 2012, također broncu na SP-u u Španjolskoj 2013., i srebro na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. Goluža je 2012. proglašen hrvatskim rukometnim trenerom godine  

FOTO: Twitter
 
Ove godine je čak mjesec dana bio trener RK PPD Zagreb, dok je trenutno trener Tatran Prešova iz Slovačke. U privatnom životu, Goluža je otac sina Ivana i suprug ekonomistice Ive. 
FOTO: TWITTER