LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen autor bezvremenskog klasika

„Samo se srcem dobro vidi. Ono važno, očima je nevidljivo.“ Antoine de Saint-Exupéry

„Samo se srcem dobro vidi. Ono važno, očima je nevidljivo.“ Antoine de Saint-Exupéry

Na današnji dan prije točno 115. godina rođen je Antoine de Saint-Exupéry, francuski književnik, pilot i autor mnogima jedne od najdražih knjiga iz djetinjstva – Malog princaAntoine de Saint-Exupéry rođen je u Lyonu u aristokratskoj obitelji. Događaj koji je presudno utjecao na njegov život bio je prvi let zrakoplovom koji je iskusio u dvanaestoj godini života. Odabire poziv pilota te postaje jedan od pionira zračne pošte. Radio je za Društvo Aéropostale Latécoère te letio na zračnoj liniji Toulouse – Dakari (Senegal). Tada piše neka od svojih manje poznatih djela – Zrakoplovac i Pošta za jug.

U djelu Noćni let prikazuje teškoće s kojima se susreo kao pionir avijacije. Njegov se zrakoplov 1935. godine srušio u Sahari. Antoine de Saint-Exupéry i njegov kopilot spašeni su nakon tri dana, i to zahvaljujući beduinima. Upravo ti traumatični događaji poslužili su kao inspiracija za njegova djela, a i za radnju Malog princa.

Letenjem i pisanjem Saint-Exupéry nastavlja se baviti do početka Drugoga svjetskog rata. U početnim sukobima protiv Njemačke bio je zapovjednik eskadrile. Kada je Francuska doživjela poraz, odlazi u New York (SAD). Tamo piše svoje najpoznatije djelo. Mali princ prvi put je objavljen 1943. godine u New Yorku te je posvećen autorovu najboljem prijatelju, Léonu Werthu, kad je bio mali dječak.

Prijateljstvo i ljubav – dvije univerzalne teme – okosnica su ove tople priče. Iako smo je imali obavezu pročitati u djetinjstvu u školama, mnogi od nas rado je ponovno čitaju i sada, u odrasloj dobi. Čini se da svaki put otkrivamo dijelove koji su nam u prošlim čitanjima, koliko god pažljiva ona bila, uspjeli promaknuti. Njezina ljepota leži u tim skrivenim čarima s kojima se svatko od nas na sasvim osoban način može poistovjetiti.

Antoine de Saint-Exupéry svoj posljednji let doživio je 31. srpnja 1944. godine Njegov zrakoplov oboren je iznad Sredozemnog mora.

Mali princ, njegova najslavnija knjiga, vječna je inspiracija. Tako nam ove godine u kina dolazi animirani film istoimenog naziva u režiji Marka Osbornea. Sudeći prema traileru, očekuje nas još jedna predivna ekranizacija ove neobične i jedinstvene bajke.

FOTO: WIKIPEDIA/YANAJIN33