LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Republika Hrvatska međunarodno priznata

Prije točno 25 godina Hrvatsku su međunarodno priznale sve članice tadašnje Europske zajednice te time potvrdile njezinu samostalnost i suverenost.

Prije točno 25 godina Hrvatsku su međunarodno priznale sve članice tadašnje Europske zajednice te time potvrdile njezinu samostalnost i suverenost.

Na današnji je dan, 15. siječnja, prije točno 25 godina, Republika Hrvatska međunarodno priznata. Toga su je dana priznale sve članice tadašnje Europske zajednice (EZ) kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Istog su je dana priznale i Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska, koje nisu bile članice EZ-a.

Ipak, to nisu bile prve zemlje koje su potvrdile hrvatsku suverenost i samostalnost. Prve su bile Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija. One su je priznale u periodu od 26. lipnja do 14. prosinca 1991., no tada ni one same nisu bile međunarodno priznate. Prva međunarodno priznata zemlja koja je priznala Hrvatsku bila je Island, 19. prosinca 1991. godine Ostale priznate države koje su prethodile međunarodnom priznanju bile su Estonija (31. prosinca 1991.), Sveta Stolica (13. siječnja 1992.) i San Marino (14. siječnja 1992.).

Međunarodnom priznanju prethodilo je donošenje brojnih ključnih odluka, koje su se zbivale tijekom 1991.:

  • 25. lipnja Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske,
  • 8. listopada Odluka o raskidanju državnopravnih veza Republike Hrvatske sa SFRJ,
  • 22. prosinca Ustav Republike Hrvatske (tzv. Božićni ustav).

Nakon službenog međunarodnog priznanja uslijedila su priznanja brojnih drugih država (Argentine, Turske, Ruske Federacije, Irana, Japana, SAD-a, Kine, Indije, Indonezije) te su se počela osnivati hrvatska veleposlanstva u inozemstvu. I prije odluke Hrvatska je imala svoja predstavništva u nekim europskim i svjetskim gradovima, na temelju odluke hrvatskog predsjednika, kako bi promicala interese RH-e te uspostavljala i učvršćivala njezin suverenitet.

Po međunarodnom je priznanju uslijedilo donošenje Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, 19. svibnja, a potom i primanje u Ujedinjene narode kao kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, 22. svibnja.

Od tada do danas Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta. Aktivna je članica mnogih europskih i svjetskih tijela, inicijativa i procesa. Od 6. studenog 1996. članica je u Vijeću Europe, 1. travnja 2009. (nije bila šala) primljena je u NATO savez, a 1. srpnja 2013. postala je (28.) članica Europske unije.

Međunarodno je priznanje Hrvatskoj donijelo brojne pozitivne promjene – otvorilo ju je prema Europi i svijetu, dobila je priznanje kao žrtva ratne agresije, potvrđena je njezina samostalnost i suverenost.

FOTO: PIXABAY