LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rashladite se omiljenim ljetnim voćem

Današnji dan posvećen je kraljici ljetnog voća – lubenici! Proslavite ga osvježavajućim napitkom ili kriškama ovog vodenastog voća.

Današnji dan posvećen je kraljici ljetnog voća – lubenici! Proslavite ga osvježavajućim napitkom ili kriškama ovog vodenastog voća.

Danas obilježavamo Dan lubenice. Ovo je još jedan u nizu međunarodnih dana koje rado slavimo, iako ne znamo porijeklo običaja. Naime, ne postoje točne informacije o tome tko je započeo tradiciju proslave, ali prihvaćamo ju u potpunosti!

Lubenica se sastoji od gotovo 92% vode, puna je vitamina A i C te antioksidansa. Upravo je zbog toga odlična kada se posluži hladna u vruće ljetne dane. Kako biste odabrali savršenu lubenicu, svakako proučite nekoliko korisnih trikova. Kada ju odaberete, osim za rashlađivanje, može vam poslužiti i za razne druge zabavne aktivnosti.

Lubenica inače potječe iz tropske Afrike. Pronađeni su podatci stari 4000 godina koji svjedoče o uzgoju lubenica. Popularna je i u pustinji Kalahari gdje se naziva tsamma. U toj pustinji lubenica predstavlja jedan od glavnih izvora tekućine. Zanimljiva je i činjenica da je upravo lubenica službeno voće američke države Oklahoma.

Ako niste sigurni kako proslaviti ovaj dan, provjerite različite recepte za pripremu napitaka od lubenice. Počastite se na današnji dan ukusnom i hladnom lubenicom narezanom na kriške ili ju iscijedite i napravite osvježavajući sok. Postoji mnoštvo razloga zašto biste trebali uživati u blagodatima omiljenoga ljetnog voća.

Lubenice, FOTO: Flickr/Harsha K R
FOTO: TUMBLR