LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jesenski ekvinocij

Prvi dan jeseni kroz grčku mitologiju: Kako je Perzefona donijela jesen?

Prema grčkoj mitologiji, jesen je počela kada je Perzefonu, kćer božice prirode i žetve, oteo Had, bog podzemlja.

Prema grčkoj mitologiji, jesen je počela kada je Perzefonu, kćer božice prirode i žetve, oteo Had, bog podzemlja.

Na današnji dan, jesenski ekvinocij, službeno počinje jesen. Samo dva puta godišnje, na jesenski i proljetni ekvinocij, dan i noć traju jednako dugo. Nakon prvog dana jeseni, dani su sve kraći, a noći duže. Ekvinocij će također pomoći pri mijenjaju boja i padanju lišća. Kemikalije kao što su flavonoidi, karotenoidi i antocijanini postaju izraženije u lišću nakon jesenskog ekvinocija dok se klorofil smanjuje, što rezultira jarkim jantarnim, crvenim i žutim bojama jeseni, piše CBS News.
Stari Grci su imali drugačiju teoriju o tome zašto jesen dolazi i zašto lišće pada.


Povratak Perzefone


Prema grčkoj mitologiji, jesen je počela kada je Perzefonu, kćer božice prirode i žetve, oteo Had, bog podzemlja. Had se zaljubio u Perzefonu i želio je da ona uz njega bude kraljica podzemlja. Međutim, Perzefonina majka Demetra, božica zemlje, zemljoradnje, žitarica i žetve bila je toliko uzrujana kada je Had ukrao Perzefonu, da je u svom bijesu odbila upotrijebiti svoje moći kako bi potaknula biljke da rastu.

Umjesto toga, proklela je zemlju. Propali su svi usjevi, sve biljke uvenule. Had je shvatio da će ukoliko nešto ne poduzme svi ljudi umrijeti od gladi. Tek kad je Had vratio Perzefonu njezinoj majci, život se počeo uvlačiti natrag u biljke, označavajući početak proljeća.

Jesenski ekvinocij označava povratak božice Perzefone u podzemni svijet na tri mjeseca, gdje se ponovno ujedinjuje sa svojim mužem Hadom, a biljke bi venule i umirale svaki put kada bi Perzefona otišla.

Stari Grci su u svim prirodnim događajima vidjeli djelo bogova, a ovaj tmuran događaj za njih je predstavljao ugođaj jeseni.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA