LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prisjećamo se nezaboravnih trenutaka sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj

11. lipnja 1998. hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je visoko treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj pobijedivši reprezentaciju Nizozemske. Bio je to jedan od najvećih uspjeha u hrvatskome sportu kojeg se rado sjećamo i danas.

11. lipnja 1998. hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je visoko treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj pobijedivši reprezentaciju Nizozemske. Bio je to jedan od najvećih uspjeha u hrvatskome sportu kojeg se rado sjećamo i danas.

Hrvatska nogometna reprezentacija do sada je nastupila na pet svjetskih prvenstava, a posebno nam je u sjećanju ostalo ono iz 1998. godine kada je u Francuskoj, baš na današnji dan, 11. lipnja, osvojila brončanu medalju – riječ je o jednom od najvećih povijesnih uspjeha hrvatskog sporta. Ujedno je to prvo svjetsko prvenstvo na kojem je, pod vodstvom Ćire Blaževića, nastupila.

Hrvatska je u kvalifikacijama u skupini zauzela visoku drugu poziciju iza Danske, a taj plasman postigla je pobjedom protiv Grčke. Kao drugoplasirana reprezentacija u skupini ušla je u dodatne kvalifikacije gdje joj je protivnik bila Ukrajina. U prvom susretu na Maksimiru odigrala je jednu od najboljih utakmica u povijesti svladavši tada izuzetno jaku Ukrajinu s rezultatom 2:0. Uzvrat u Kijevu bio je posebno izazovan, a završava rezultatom 1:1. Pogodak koji je odveo Hrvatsku u Francusku ostvario je Alen Bokšić.

Nakon toga slijede pobjede nad Jamajkom i Japanom, a trn u oku našima je bila reprezentacija Argentine. Konačnu pobjedu u dvoboju odnijela je Argentina pogotkom Hectora Pinede. Naši reprezentativci stoga su još jednom zauzeli drugo mjesto u skupini, a slijedi im novi izazov: Rumunjska.

U osmini finala nakon igre pune borbenosti i žara Hrvati slave 1:0 pogotkom Davora Šukera iz jedanaesterca na samome početku drugog poluvremena. Hrvatska reprezentacija tada je bila još jedan korak bliže uspjehu i pisanju hrvatske povijesti sporta. Zasluženo je ušla među top osam reprezentacija.

Slijedi nezaboravni četvrtfinalni dvoboj Hrvatske i Njemačke koji se pamti i dandanas. Nakon uspjeha u četvrtfinalu Europskog prvenstva, naši nogometaši imali su dodatan razlog i motiv za pobjedu. I da, pobjeda je bila u slatka. Na samome kraju sudačke nadoknade prvog dijela utakmice Robert Jarni opalio je loptu s 20 metara i postigao nevjerojatan gol. To im nije bilo dosta pa je hrvatska reprezentacija i u drugom dijelu utakmice nastavila briljirati i zabijati gol za golom. Za rezultat 2:0 gol je postigao Goran Vlaović, a konačnu dominaciju na terenu i pobjedu potvrdio je Davor Šuker pogotkom za 3:0. 

Hrvatska je u polufinalu na Saint Denisu igrala protiv domaćina, Francuza. Prvo poluvrijeme ostalo je neriješeno, a početkom drugog poluvremena Davor Šuker doveo je Hrvatsku u vodstvo. Nedugo zatim Lilian Thuram zabija za rezultat 1:1. Sredinom drugog dijela razigrani Thuram zabija još jednom za konačni rezultat 2:1 za Francusku. Još nije gotovo, slijedi bitka za treće mjesto...

Iako hrvatska reprezentacija nije ušla u finale Svjetskog prvenstva, naši nogometaši borili su se kao lavovi svim srcem u dvoboju za treće mjesto protiv Nizozemske na stadionu Parc des Princes u Parisu. Golove su zabili Šuker i Prosinečki što je bilo dovoljno za željenu pobjedu i osvajanje svjetske bronce. Slijedilo je veliko slavlje diljem Hrvatske, i to s razlogom!

FOTO: HRNOGOMET.COM