LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prisjećamo se kralja popa koji je preminuo na današnji dan prije 12 godina

Mnoštvo glazbenih postignuća, ostvarenih milijuna, velike obitelji i beskonačnih mogućnosti nisu ga spasile od ovisnosti, koja je presudila kralju pop glazbe. Evo po čemu ga pamtimo.

Mnoštvo glazbenih postignuća, ostvarenih milijuna, velike obitelji i beskonačnih mogućnosti nisu ga spasile od ovisnosti, koja je presudila kralju pop glazbe. Evo po čemu ga pamtimo.

Na današnji dan, 25. lipnja 2009. godine, u svom domu u Los Angelesu preminuo je poznati pop glazbenik, Michael Jackson. Bio je jedan od najprodavanijih američkih pjevača, kantautora i plesača. Tijekom svoje bogate karijere, svojim utjecajem u globalnoj glazbenoj industriji zaradio je titulu kralja popa.

Michael je bio dijete velike obitelji, a rođen je 29. kolovoza 1958. godine u gradu Gary u saveznoj američkoj državi Indiana. Zajedno s braćom vrlo rano započeo je glazbenu karijeru kao član grupe Jackson5. Prvi solo album objavljuje 1972. godine pod nazivom Got to Be There. Nakon mnogih uspješnica, 10 godina kasnije, izdaje kultni najprodavaniji studijski album svih vremena, Thriller.

Album je, prema podacima history.com, prodan u više od 50 milijuna primjeraka širom svijeta, a bio je i pokretač prvih glazbenih videozapisa te popularizacije kabelske televizije MTV. Bio je jedan od najutjecajnijih kantautora i muških figura popularne kulture. Popularizirao je i zahtjevne plesne pokrete poput svoga karakterističnog moonwalka u kombinaciji crnog fedora šešira i bijele rukavice s kamenčićima.

Pred samu smrt, pripremao je debitantsku izvedbu i seriju koncerata pod nazivom This Is It. Preminuo je nekoliko tjedana prije planirane izvedbe, u svojoj 50. godini života od srčanog zastoja, uzrokovanog kombinacijom lijekova, odobrenih od strane liječnika na pjevačev zahtjev.

Prema navodima portala biography.com, Michael se borio s ovisnošću o lijekovima na recept, koja je započela 80-ih godina nakon nesreće na snimanju reklame, kada je zadobio opekline na glavi i licu. Njegov osobni liječnik, dr. Conrad Murray, nakon Jacksonove smrti, osuđen je za ubojstvo iz nehaja, te je odslužio dvije godine zatvorske kazne od ukupne četverogodišnje kazne.

Iako su ga za života pratili brojni skandali, o vrijednosti njegovog rada i utjecaja svjedoče brojne nagrade poput 13 osvojenih Grammyja i 16 postignuća u Guinessovoj knjizi rekorda. Čak je dva put uvršten u Rock and roll Kuću slavnih, s bendom Jackson5 te kao solo umjetnik. Bio je jedan od istaknutih humanitaraca, a privatno je za sobom ostavio dva razrušena braka i troje djece.

FOTO: PIXABAY