LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 54 godine rođen je „Ćaća funka”

Dino Dvornik, poznat po svojoj jedinstvenoj i ekscentričnoj pojavi, energičnim nastupima i vokalnim sposobnostima, rođen je 20. kolovoza, a na današnji dan napunio bi 54 godine.

Dino Dvornik, poznat po svojoj jedinstvenoj i ekscentričnoj pojavi, energičnim nastupima i vokalnim sposobnostima, rođen je 20. kolovoza, a na današnji dan napunio bi 54 godine.

Neke osobe zauzmu posebno mjesto u vašem srcu, čak i kada ih ne poznajete osobno, a nakon svoje smrti ostave trag koji nikako ne blijedi. Jedna je od tih osoba Dino Dvornik, rođen na današnji dan, 20. kolovoza 1964. godine

Bez obzira na to koju vrstu glazbe slušali i koliko ukusi bili različiti, sigurni smo da kada čujete njegove pjesme, ne ostanete ravnodušni i da vas odmah dignu na noge. Svojom jedinstvenom i ekscentričnom pojavom, energičnim nastupima, plesnim pokretima i vokalnim sposobnostima zasigurno pravda titulu kralja, odnosno ćaće funka. Glazbenu karijeru započeo je s bratom Deanom, osnivanjem benda Kineski zid, koji je promovirao funk glazbu, a zahvaljujući kojemu Jugoslavija prvi puta ima snimljeni funky materijal. Bend nije ostvario značajan uspjeh pa Dino započinje solo karijeru kojom je ostavio svoj trag negdje duboko u glazbenom svijetu, dok Dean odlazi u Ameriku.

Njegova glazba na početku karijere nije bila u potpunosti prihvaćena od strane diskografskih kuća, no ostao je ustrajan u svojoj viziji te je neko vrijeme proveo skladajući instrumentalnu glazbu u Londonu. Nakon toga na zagrebačkom je festivalu njegovo pojavljivanje na pozornici, zajedno s pratećim vokalima i modernim zvukom, prošlo bolje te mu otvorilo put prema debitantskom albumu pod nazivom Dino Dvornik. Na albumu su se našli i danas slušani hitovi poput Zašto praviš slona od mene, Ti si mi u mislima te Ljubav se zove imenom tvojim. Njegov posljednji album Pandorina kutija ostao je nedovršen. Navedeni album završen je nakon njegove smrti, dok je promocija održana u studenom 2008. godine, a za njega je Dino nagrađen s četiri Porina i Porinom za životno djelo. On obuhvaća neke poznate hitove kao Hipnotiziran, Nadahnuće, ali i rock baladu Pelin i Med.

Dino Dvornik preminuo je 7. rujna 2008. godine, a na sprovodu su svirale njegove pjesme, kao i one koje je volio slušati, što i priliči jednoj takvoj osobnosti. Njemu u čast u kolovozu se održava Aj cha festival u Splitu.

FOTO: FACEBOOK