LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 36 godina rođena izvanredna i višestruko nagrađivana pjevačica – Amy Winehouse

Na današnji dan 1983. godine rođena je Amy Winehouse, britanska pjevačica specifičnog i nezamjenjivog glasa. Prepoznatljiva je i po svojem izgledu, frizuri i šminki.

Na današnji dan 1983. godine rođena je Amy Winehouse, britanska pjevačica specifičnog i nezamjenjivog glasa. Prepoznatljiva je i po svojem izgledu, frizuri i šminki.

Amy Winehouse rođena je na današnji dan u Southgateu, sjevernom dijelu Londona, a od ranih je dana uplovila u svijet glazbe. Majka joj je bila farmaceutkinja, a otac taksist te su joj prenijeli ljubav prema jazz glazbi. U dobi od 10 godina osnovala je rap grupu Sweet 'n' Sour s prijateljicom iz djetinjstva Juliette Ashby.

Amy je svoju prvu gitaru dobila u dobi od 13 godina, a glazbu je počela pisati godinu dana poslije. Vrlo brzo počela je i raditi, a poslovi su uključivali showbizz novinarku uz pjevanje s lokalnom grupom Bolsha Band. Singlovi Rehab, Back To Black i You Know I'm Not Good bili su među onima koji su je učinili slavnom. Kasnije je stigla Valerie, pjesma koju je producirao Mark Ronson. 

Na dodjeli nagrada 2008. godine postala je prva glazbenica koja je primila dvije nominacije u kategoriji najbolje pjesme – za glazbu i za tekst. Osvojila je nagradu za pjesmu Love is a Losing Game, a bila je nominirana za pjesmu You Know I'm Not Good. Pjesma Rehab, pobjednica u kategoriji najbolje pjesme 2006. godine, također je primila nominaciju, ovoga puta u kategoriji najbolje prodavanog britanskog singla. 

Karijeru i njezinn put do slave možete pogledati u 78-minutnom dokumentarcu naziva Amy Winehouse – The Girl Done Good: A Documentary Review koji je pušten u prodaju 14. travnja 2008. godine Dokumentarni film sadržava intervjue sa svima onima koji su je poznavali od djetinjstva i koji su joj pomogli u stvaranju karijere, kao i eksperta jazz glazbe i specijalista za glazbenu i pop kulturu. Njezina je glazba utjecala na mnoge druge glazbenike, pa tako i na Adele, Duffy i Lady Gagu.

Osvojila je brojne nagrade i doživjela veliki uspjeh, no to je sa sobom donijelo i niz problema s alkoholom i drogom, ali i mnoštvo paparazza koji su ju pratili u stopu. Novinari su spominjali njezin privatni život i opisivali njezin problem s alkoholom, drogom te čak i scene nasilja prema vlastitim fanovima.

Izvor: Youtube

Bitke sa zlouporabom droge privlačile su veliku pozornost medija. Najturbulentnija godina za Amy bila je 2005. kada je prolazila kroz razdoblje pijančevanja, teške ovisnosti o drogama, nasilnom raspoloženju i velikom gubitku kilograma. Njezina obitelj vjeruje da ju je smrt bake, koja joj je bila velika potpora, sredinom 2006. godine bacila u ovisnost. Godine 2007. Amy je otkazala nekoliko nastupa u Velikoj Britaniji i Europi, a kao razlog navela je iscrpljenost i loše zdravlje. Tijekom tog perioda nalazila se u bolnici, a kao razlog navedeni su predoziranje heroinom, ekstazijem, kokainom i alkoholom. U raznim intervjuima priznala je da ima problema sa samom sobom, depresijom i poremećajem u prehrani. 

Nažalost, svijet je napustila 2011. godine kad ju je njezin tjelohranitelj pronašao mrtvu. Nakon što je njezina smrt službeno proglašena, odmah su se ispred kuće pojavili mediji i kamere, a vjerni obožavatelji okupljali su se ispred njezine rezidencije kako bi joj odali počast.

Slične ovakve bitke vode i druge slavne osobe jer je očito teret slave ponekad prevelik. Ne uspiju svi podnijeti toliki pritisak medija i zato svijet napuštaju mladi umjetnici koji su ga mogli obogatiti još mnoštvom hitova. Amy Winehouse zauvijek ćemo pamtiti kao osobu koja se nije sramila biti ono što jest i koja je unijela dušu u svoje pjesme. Njezin talent zasigurno je nešto posebno i pamtit ćemo je po svemu lijepom što je donijela na ovaj svijet.

FOTO: FACEBOOK