LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prije 233 godine rođen romantičarski pjesnik čiji su život obilježili seksualni skandali

Engleski romantičar lord Byron, koji je rođen prije točno 233 godine, (neslavno) se proslavio ljubavnim aferama, skandalima i kritičkim pogledima na društvo u svojim književnim djelima.

Engleski romantičar lord Byron, koji je rođen prije točno 233 godine, (neslavno) se proslavio ljubavnim aferama, skandalima i kritičkim pogledima na društvo u svojim književnim djelima.

George Gordon Byron najistaknutiji je engleski romantičar rođen na današnji dan 1788. godine u Londonu. Bio je među omiljenijim članovima društva zbog privlačnog izgleda, plemićkog statusa i otvorene, ležerne osobnosti.

Njegov je raniji život obilježila pretilost te je iskušao razne dijete – ispijao bi čaše octa, žvakao žvakaću gumu od borovog soka te jeo samo pire krumpir i gladovao svaki drugi dan. Navodno je bio i biseksualac – smatrao je da su muškarci pametniji, ali da se žene bolje ljube. Bio je u nemoralnoj incestuoznoj vezi sa svojom polusestrom koja je rodila dijete, imao je afere s glumicama, bio je s mnogim ženama i mladim muškarcima utjecajnima u društvu te je do 21. godine života dobio gonoreju i sifilis. 

Osim toga, tijekom njegova studija na Cambridgeu rečeno mu je kako su zabranjeni psi kao kućni ljubimci (imao je buldoga) te je izrevoltiran nabavio pripitomljenog medvjeda i vodio bi ga u šetnje na povodcu kao psa. Bio je opčinjen natprirodnim – njegovo je omiljeno mjesto za brojne sastanke bio Newstead Abbey. Na jednom kraju blagovaonice imao bi lijes, lubanje redovnika pokopanih na tom mjestu poslužile su mu kao žardinijere za cvijeće i čaše za ispijanje alkohola. Byron i njegovi prijatelji često bi nosili duge, crne halje s kapuljačom koje su nosili srednjovjekovni redovnici.

Stvarao je književna djela tijekom romantizma, općekulturnog i umjetničkog pokreta koji je razvio vlastiti senzibilitet temeljen na subjektivnosti i osjećajnosti. Tada prevladava kult osjećaja, dakle, njeguju se teme osobnih preokupacija koje su prenesene slobodnim izrazom i romantičarskoj ironiji. Byron je u svojim djelima utjelovio pojam svjetske boli koja je zapravo izraz za osjećaj tuge i malodušnosti zbog nesklada ideala i stvarnosti, a potom rodi i pesimistični osjećaj kako zlu u svijetu nema lijeka.

Tip bajronovskog junaka koji se pojavljuje u djelu Hodočašće Childea Harolda zapravo je čovjek koji sve prezire i osjeća se izopćenim, nije plemenit niti čovječan već je cinik i skeptik te materijalist i ateist. Prokleta je osoba i sve što radi – vodi ga u vlastitu propast. To je njegovo djelo zapravo i najpoznatije jer je tema putovanja poslužila kao emocionalno i intelektualno hodočašće mjestima koja simboliziraju drevnu europsku kulturu ili neotkrivenu egzotiku. Njime su obuhvaćeni gotovo svi temeljni motivi romantizma: priroda, osobne preokupacije, kulturološke i povijesne asocijacije te aluzije na suvremene političke događaje. Poznate su i epske pjesme ovog autora: Đaur, Gusar, Opsada Korinta, Chillonski uznik te spjev Don Juan koji suprotstavlja romantičnu sjetu ironičnim odmakom i duhovitošću. 

Umjetnik je Englesku napustio 1816. godine kada je njegova jedina legitimna kći Ada Lovelace imala tek pet mjeseci. K tome, razdvojio ju je od majke kada je imala tek mjesec dana. Život su mu obilježila konstantna putovanja i selidbe: prvo je otišao u Švicarsku gdje je živio sa svojom nevjenčanom suprugom, godinu dana kasnije preselio se u Veneciju gdje je živio razuzdanim životom i gdje se zaljubio u kćer mletačkog trgovca, a potom i u suprugu pekara. Upoznao je i 16-godišnju groficu koja je bila udana za 60-godišnjega grofa – posvetio joj je poemu Danteovo proročanstvo.

Byron je protjeran iz Pise upravo zbog ljubavi koju je osjećao prema mladoj grofici pa je otišao u Genovu i Grčku, gdje se pridružio ustanicima rata za neovisnost. Upravo je u Grčkoj preminuo 19. travnja 1824. godine od groznice koju je dobio nekoliko mjeseci ranije. 

FOTO: PIXABAY