LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prevelika senzibilnost i sirov punk isprepliću se u životu i djelu Kurta Cobaina

Ovaj talentirani, ali i jako senzibilni i problematični umjetnik nizao je brojne uspjehe na privatnom i javnom polju života. Unatoč tome, njegova je hipersenzibilna priroda prevladala, što je rezultiralo dugogodišnjim drogiranjem, a na kraju i samoubojstvom.

Ovaj talentirani, ali i jako senzibilni i problematični umjetnik nizao je brojne uspjehe na privatnom i javnom polju života. Unatoč tome, njegova je hipersenzibilna priroda prevladala, što je rezultiralo dugogodišnjim drogiranjem, a na kraju i samoubojstvom.

Da je sreće bilo – danas bi slavio 50. rođendan. Riječ je o legendarnom rokeru – pjevaču, tekstopiscu, umjetniku – Kurtu (Donaldu) Cobainu, koji je rođen na današnji dan, 20. veljače 1967. godine u Abeerdeenu, u Washingtonu. Talentirani, ali problematični glazbenik grunge stila slavu je stekao sviravši u bendu Nirvana. Život je okončao u 27. godini i time ušao u slavni tragični Klub 27.

We're just musically and rhythmically retarded. We play so hard that we can't tune our guitars fast enough. People can relate to that. – Kurt Cobain

Djetinjstvo i rastava roditelja

Cobain je odrastao u malom gradu. Odmalena je pokazivao interes za umjetnost i glazbu. Još u vrtiću došao je do izražaja njegov talent za crtanje. Po sluhu je naučio svirati klavir, a uživao je i u sviranju dječjeg seta bubnjeva koji je dobio na poklon od roditelja. Na očev je poticaj igrao i košarku u dječjoj ligi. Ponekad je vrijeme provodio u društvu mlađe sestre. Uskoro je brak njihovih roditelja ušao u veliku krizu koja je završila rastavom. Tada devetogodišnji Kurt i njegova sestra također su se morali rastati jer je on ostao s ocem, a sestra s majkom koju je Kurt mogao posjećivati samo vikendima. Kad mu se otac ponovo oženio, Cobain se nije slagao s novom pomajkom Jenny i njezinih dvoje djece.

Jedna svijetla točka ovoga teškog razdoblja njegova života bio je poklon koji je dobio od svojega ujaka Chucka – gitara. Kad ju je dobio, bilo mu je 14 godina. Iako instrument nije bio u najboljem stanju, potaknuo je Cobaina da nauči svirati i ponudio mu bijeg od nesretnog doma. Otuđen i ljut, vjerovao je da njegov otac uvijek staje na stranu svoje nove žene i da favorizira njezinu djecu i njegova polubrata, kojeg je kasnije (1979.) dobio. U tinejdžerskim je godinama počeo eksperimentirati s drogama i još se više udaljio od oca. Godine 1982. odselio se iz očeve kuće i nekoliko mjeseci živio kod rođaka. Zatim je počeo živjeti sa svojom majkom, koja je živjela s tadašnjim dečkom i budućim suprugom, Patom O'Connorom. Za vrijeme pohađanja srednje škole u Aberdeenu, impresionirao je učitelje i učenike svojim umjetničkim talentima. Pokazalo se da ima čudan umjetnički ukus i pogled na stvari. Tako je za jedan projekt crtao spermu koja se transformira u embrij.

FOTO: Flickr

Problematične godine

Cobainov se život promjenio kad je počeo slušati punk rock. Istražujući lokalni punk bend, Melvins, sprijateljio se s Buzzom Osbournom, članom grupe. On ga je upoznao s drugim punk bendovima, pa i s bendom Sexs Pistols. Melvinsi su često vježbali u prostoru blizu kuće Dalea Crovera, a brojni su ih fanovi, uključujući Cobaina, dolazili slušati i družiti se. Kako je srednja škola odmicala, sve se više drogirao i pio. Svađao se s majkom, koja je također puno pila, i nije mogao podnijeti svog poočima. Tijekom 1984. i 1985. proveo je dosta vremena živeći na raznim mjestima. Kad je mogao, spavao je kod prijatelja ili u napuštenim zgradama, pa čak i u bolničkim čekaonicama, kad nije imao gdje. U srpnju 1985. Cobain je uhićen zbog crtanja grafita po zgradama u njegovu gradu. Njegovi su prijatelji uspjeli pobjeći, ali Kurt je uhvaćen i odveden u policijsku postaju. Dobio je novčanu i uvjetnu kaznu.

Nekoliko mjeseci kasnije, Cobain je osnovao svoj prvi bend – Fecal Matter. Snimili su nekoliko pjesama u kući njegove tete Mari, ali nisu odsvirali ni jednu gažu. Iduće je godine ponovo imao probleme sa zakonom te je nekoliko dana proveo u zatvoru. Počeo je svirati s basistom Kristom Novoselicem. Poznavali su se preko Novoseliceva mlađeg brata Roberta i zbog druženja kod Melvinsa. Uskoro im se pridružio i lokalni bubnjar Aaron Burkhard.  Njihova je prva svirka bila na kućnom partiju 1987. Iste je godine počeo izlaziti s Tracy Marander, svojom prvom ozbiljnom djevojkom. Neko su vrijeme živjeli zajedno u Olympiji. Iako su imali financijskih problema, uživali su u rock and roll stilu života. Cobain je puno vremena proveo istražujući različite oblike kreativnog izražavanja – pisanje, slikanje, crtanje i izrađu kolaža.

Nirvana

Godine 1988. Cobain je napokon mogao ostvariti neke od svojih glazbenih ambicija. Odlučio je bendu nadjenuti ime Nirvana. Snimili su prvi singl, Love Buzz, koji je izdala mala neovisna produkcijska kuća Sub Pop Records. Dotad je Burckharda na bubnjarskoj poziciji zamjenio Chad Channing. Nirvanina popularnost na glazbenoj sceni Seattlea sve je više rasla pa su uskoro izdali i svoj debitantski album, Bleach, 1989. Iako album nije bio jako uspješan, pokazao je Kurtov talent za pisanje, posebno baladom About a Girl. Njihov prepoznatljivi zvuk, koji je uključivao elemente punka i heavy metala, također je došao do izražaja na ovom albumu. Cobain je bio nezadovoljan prodikcijom Sub Popa, vjerujući da su više resursa uložili u promociju ostalih bendova poput Soundgardena i Mudhoneyja.

Dok se njegov bend borio za uspjeh, Cobain je ostvario vrlo snažnu vezu u privatnom životu. godine 1990. upoznao je svoju srodnu dušu – Courtney Love. Iste je godine dobio priliku upoznati neke od svojih rock and roll heroja, za vrijeme turneje s bendom Sonic Youth. U to je vrijeme Nirvana prolazila kroz neke unutarnje promjene: Channing je izbačen iz benda, a na njegovo je mjesto došao Dale Clover. Nakon turneje, napokon su našli zamjenu – Davea Grohla, koji je dotad svirao s bendom Scream. Nirvana je doživjela pomak na bolje potpisivanjem suradnje s produkcijskom kućom Geffen Records te je izdala album Nevermind, koji je pokrenuo glazbenu revoluciju. Elementima sirovog punka i žestokog metala, zvuk ovoga albuma proglašen je grungeom zbog svoje mračne i grube kombinacije.

U singlu Smells Like Teen Spirit, kao što je to slučaj u mnogim Nirvaninim pjesmama, zvuk prolazi velike transformacije, a Cobain ga je jednako uvjerljivo izvodio – od blagoga, laganog pjevušenja do vikanja. Ova je pjesma uvjerljivo najveći njihov hit, koji im je pomogao da album zauzme vodeća mjesta na top ljestvicama, a Cobain je prozvan jednim od najvećih tekstopisaca svoje generacije. Sve je to izazivalo velik pritisak ovom talentiranom i senzitivnom 24-godišnjaku. Počeo se brinuti o tome kako je njegova glazba prihvaćena i kako steći kontrolu nad nepredvidivom budućnošću. Početkom devedesetih počeo je uzimati heroin. Droga mu je nudila bijeg od stvarnosti, ali i olakšanje kroničnih želučanih tegoba.

Prije nego što je Nevermind bio izdan, Cobain se ponovno sreo s Courtney Love, koja je tada bila pjevačica i gitaristica benda Hole. Kasnije, iste godine, počeli su burnu vezu. U veljači 1992. godine vjenčali su se, a u kolovozu dobili i kćer. Oboje su se dogirali, često zajedno. Istraživala ih je i socijalna služba nakon što je Love rekla da je u trudnoći uzimala heroin. Nakon skupe pravne bitke par je ipak mogao zadržati skrbništvo nad kćeri. Uvijek promjenjiva i nestabilna, njihova je veza postala još napetija. Policija im je došla na vrata nakon prepirke zbog Kurtova držanja pištolja u kući, 1993., zbog čega je i uhićen, a policija je zaplijenila pištolje.

Problemi s drogom

Dok mu je privatni život bio nemiran, Cobain je nastavio profesionalni uspjeh. Nirvanin album In Utero izdan je u rujnu 1993. i uskoro završio na vrhu top ljestvica. Album je prepun tekstova inspiriranim Kurtovim privatnim životom, a naglasak je na odbojnosti prema ljudima i situacijama koje pjevač psuje. Nadalje su slijedili sami uspješni albumi, praćeni pozitivnim kritikama. Dok je bend dobivao pohvale za album Heart-Shaped Box, Cobain se sve više udaljavao od njegovih članova. Ipak su nastavili zajedno svirati te su u zimi 1993. krenuli na turneju po Europi. Cobain i Love često su se svađali zbog njegovih problema s drogom. Na pauzi od turneje, Cobain je provodio vrijeme u Europi s obitelji.

FOTO: Flickr

Dana 4. ožujka 1994., za vrijeme boravka u hotelu u Rimu, pokušao je počiniti samoubojstvo predozirajući se. Courtney se probudila i shvatila da je Kurt u nevolji. Hitno je prevezen u bolnicu, u komi. Iako su službena izvješća tvrdila kako se predozirao nenamjerno, očito je da se želio ubiti, jer je ostavio oproštajnu poruku. Kad se vratio kući, Cobain se još više osamio i drogirao. Love je pozvala policiju 18. ožujka kako bi prijavila da je Cobain postao suicidalan. Prema policijskom izvješću, zatvorio se u ormar s pištoljima i nekim lijekovima. Nakon ispitivanja Kurta i Love, utvrdili su da se nije želio ubiti, već da je Love zvala policiju jer se zaključao i nije htio otvoriti vrata, a znala je da ima pristup pištoljima. Radi njihove sigurnosti policija je uzela pištolje i lijekove. Love je pokušavala uvjeriti Cobaina da se skine s droge. Ona sama otputovala je u Los Angeles pokušavajući se očistiti. Cobain se čak prijavio u kliniku za liječenje ovisnosti u Los Angelesu, ali ju je napustio nakon samo nekoliko dana.

Samoubojstvo i ostavština

Dana 5. travnja, u gostinjskoj kući pored svoga doma u Seattleu, 27-godišnji Cobain počinio je samoubojstvo. Ostavio je oproštajnu poruku koju je uputio svojim brojnim obožavateljima, supruzi i kćeri. Iako je njegov čin službeno proglašen samoubojstvom, bilo je rasprava o ubojstvu te uključenosti Love u njegovu smrt. Ubrzo nakon Kurtove smrti, bend je izdao album Unplugged in New York. I ovaj je album skočio na vrhove ljestvica. Dvije godine kasnije, izdana je kolekcija njihovih pjesama pod imenom From the Muddy Banks of the Wishkah, i ponovo postigla velik uspjeh.

Nakon Cobainove smrti, vodile su se bitke oko njegove ostavštine. Grohl i Novoselic borili su se s Love nekoliko godina oko Nirvanine glazbe. U listopadu 2002. Love je izjavila da je duga pravna bitka oko neobjavljenih materijala napokon riješena. Antologija pjesama, pod imenom Nirvana, izdana je te godine, uključujući još neobjavljenu pjesmu You Know You're Right. Dvije kolekcije s prethodno neobjavljenim materijalima uslijedile su 2004. i 2005. godine

FOTO: FLICKR