LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Povodom Međunarodnog dana kave donosimo neke zanimljivosti o mnogima najdražem napitku

O porijeklu kave ne zna se puno, ali legenda kaže da su za njezino otkriće zaslužne – koze.

O porijeklu kave ne zna se puno, ali legenda kaže da su za njezino otkriće zaslužne – koze.

Listopadom počinje nova sezona neprospavanih noći ili, ako ćemo biti službeni, nova akademska godina. Pukom slučajnošću, upravo na prvi dan listopada diljem se svijeta obilježava i Međunarodni dan kave – bogom danog eliksira svakom studentu u neizvjesnim posljednjim trenutcima raznoraznih rokova.

Međunarodni dan kave prvi je put službeno obilježen 1. listopada 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015. koji je organizirao International Coffee Organization, kako bi se proslavilo putovanje kave od farme do opskrbljivača kavom.

Budući da o samom porijeklu kave ne postoje dokazi, pričaju se legende, a jedna od najpoznatijih govori o afričkom pastiru Kaldiu i njegovim kozama.

Prema legendi, pastir Kaldi je čuvajući ovce primijetio kako su koze počele živahno plesati nakon što su obrstile obližnji grm. Njegovo opažanje potaknulo je znatiželju, pa je ubrao i pojeo nekoliko bobica, a nedugo nakon toga se i sam počeo osjećati krepko i poletno.

Zaintrigiran ovim opažanjem i novootkrivenim osjećajem, Kaldi se sa šaku bobica odnio seoskom vjerskom starješini kako bi saznao o čemu je riječ. Starješina je bobice bacio u vatru i prorekao njihovu moć, a prostoriju je ubrzo ispunio neobičan miris. Preostala zrna su potom pomiješana s uzavrelom vodom i tako je nastala prva šalica kave.

Kava je danas neupitno neizostavan dio života, a prema istraživanjima koje prenosi Zagorje.com, u umjerenim količinama ona doprinosi zdravlju – popravlja raspoloženje, smanjuje bolove, djeluje kao afrodizijak, smanjuje rizik od ciroze jetre, kardiovaskularnih bolesti, razvoja dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti, a budući da sadrži antioksidanse produljuje i životni vijek.
FOTO: PIXABAY