LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Pokretne knjižnice dostavljaju omiljene naslove na kućni prag knjigoljubaca

Za sve knjigoljupce, današnji dan jamči poseban osmijeh na licu. Obilježavamo dan bibliobuseva koji omogućuju da knjige dođu vama, a ne vi njima.

Za sve knjigoljupce, današnji dan jamči poseban osmijeh na licu. Obilježavamo dan bibliobuseva koji omogućuju da knjige dođu vama, a ne vi njima.

Svakom istinskom knjiškom moljcu, odlazak u knjižnicu ne predstavlja nikakav problem. Prolazite kroz redove novih naslova, osjećate miris starog papira i jedva čekate uroniti u čaroban svijet napisan rukom maštovitog autora. Unatoč tome, svi su knjigoljupci osmijehom pozdravili ideju bibliobusa. Upravo danas slavimo Dan bibliobusa ili pokretnih knjižnica. Obilježavanje ovog dana pokrenula je Američka udruga knjižnica 2010. godine, a dan se odabire sukladno američkom Tjednu knjižnica koji se obilježava od 1958. godine

Popularne pokretne knjižnice od velikog su značaja za stanovnike manjih općina gdje pristup knjižnici nije usputna radnja. Postoji li bolja ideja od toga da vas ujutro umjesto kamiona sa sladoledom probudi bibliobus s novim literarnim naslovima koji vas jedva čekaju? U redu, postoji. Ali teško da će vam paralelno doći i kava i knjiga i pizza u istom autobusu.

FOTO: Flickr

Prvi se bibliobus spominje davne 1857. godine u Cumbriji. Trgovac i filantropist George Moore šetao je u krugu od osam sela nadomak spomenutog gradića, približavajući literaturu ruralnim krajevima. 1858. godine pod nazivom The Warrington Perambulating Library, postojala je pokretna knjižnica koja se sastojala od kočije i konja. Na ideju je došao Strojarski institut iz Warringtona koji je pomagao lokalnom stanovništvu da se obrazuje iz područja mehanike. Ista je ideja zaživjela i u okrugu Fairfax u Virginiji, 1890. godine

U 20. stoljeću, pokretne su knjižnice postale sve češća pojava u dnevnom prometu. Knjižničarka Mary Lemist Titcomb iz Marylanda bila je zabrinuta činjenicom da jako malo ljudi stiže u knjižnicu. Smatrala je neophodnim učiniti knjige dostupnima za širi broj čitatelja. 1902. godine, Titcomb je krenula postavljati različite naslove u poštanske sandučiće. Shvaćajući da ni ovo nije idealno rješenje, knjižnica joj je omogućila tzv. američki book wagon pomoću kojih je dostavljala knjige direktno pred vrata potencijalnih čitatelja. Još je jedna knjižničarka shvaćala vrijednost koju skrivaju knjige. Sarah Byrd Askew je uzela stvar u svoje ruke tako što je vozeći vlastitog Forda, 1920. godine, sama započela s dostavom knjiga u ruralna područja New Jerseyja.

FOTO: Pinterest

U Hrvatskoj je s idejom pokretne knjižnice započela Gradska knjižnica Rijeka osnivajući prvi bibliobusnu službu u Hrvatskoj 1969. godine Nakon toga joj se pridružuju Knjižnice grada Zagreba 1976. Knjižnica Nikola Zrinski iz Čakovca te Knjižnica i čitaonica Fran Galović iz Koprivnice, bibliobusne službe osnivaju 1979. godine  

Pokretne knjižnice za cilj imaju doseći osobe kojima je iz bilo kojeg razloga nemoguće dolaziti u knjižnicu. Ciljana publika bibliobusa su stanovnica sela, zaselaka te generalno ruralnih područja. Pokretne knjižnice pomažu i starijim i nemoćnima, te se tako bibliobus često može vidjeti u blizini domova za umirovljenike, bolnica i sličnih javnih ustanova. Koliko je čitanje važno za svaku starosnu skupinu, dokazuje i zanimljiv podatak koji nam stiže iz daleke Kenije. Tamo se naime, još uvijek koriste deve za nezgodna područja, kako bi se pod svaku cijenu knjige dostavile i najudaljenijim dijelovima države.

FOTO: Pinterest

Kako obilježiti današnji dan? Znamo da nas čita puno zaljubljenika u književnost i bit će jako sretni kada im kažemo da se ovaj dan može proslaviti jedino odlaskom po novu knjigu. Hoćete li prošetati do knjižnice ili čekati bibliobus, ostavljamo vama na izbor. Za vas koji i niste toliki obožavatelji pisane riječi, proglašavamo danas idealnim danom za stvaranje novog hobija kojim ćete se obogatiti više nego ijednim drugim.

FOTO: IMGUR