LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Podizanje američke zastave na Iwo Jimi

Fotografija podizanja američke zastave na Iwo Jimi jedna je od najpoznatijih ratnih fotografija svih vremena.

Fotografija podizanja američke zastave na Iwo Jimi jedna je od najpoznatijih ratnih fotografija svih vremena.

Iwo Jima je otočić u japanskoj otočnoj skupini u sjeverozapadnom dijelu Tihog oceana, a administrativno pripada Tokiju. U Drugom svjetskom ratu bio je značajno uporište Japanaca, a zbog toga meta osvajanja američke vojske.

Američka invazija na Iwo Jimu započela je 19. veljače 1945. godine Nakon nekoliko dana teških borbi Amerikanci su 23. veljače 1945. godine zauzeli najviši vrh otoka na planini Suribachi. Kada su osvojili ovu strateški najvažniju točku otoka, američki vojnici podigli su prvu zastavu. Budući da je ova zastava bila prilično malena, vojnici su odlučili postaviti veću. Taj događaj ovjekovječio je Joe Rosenthal, fotograf Associated Pressa.

Rosenthal je triput fotografirao vojnike na brdu Suribachi. Prva i najslavnija fotografija prikazuje šestero vojnika koji podižu američku zastavu. To je slavno drugo podizanje američke zastave na brdu Suribachi. Upravo ta snimka jedna je od najpoznatijih ratnih fotografija i jedna od najčešće reproduciranih fotografija svih vremena. Za ovu fotografiju je Joe Rosenthal dobio i Pulitzerovu nagradu. Fotografa su kasnije optužili da je fotografija namještena, no optužbe su na kraju odbačene.

Amerikanci su pobjedu na Iwo Jimi proglasili 26. ožujka 1945. godine Više od 600 američkih vojnika poginulo je prilikom zauzimanja otoka, a od njih i trojica sa slavne Rosenthalove fotografije. Od 22 000 japanskih vojnika koji su branili otok, preživjelo ih je samo 200.

Bitka za Iwo Jimu i snimanje slavne fotografije inspiriralo je Clinta Eastwooda da režira dva filma takve tematike: Zastave naših očeva (Flags of Our Fathers) i Pisma s Iwo Jime (Letters from Iwo Jima).

Na naslovnoj slici nalazi se spomenik američkim marincima s Iwo Jime, koji se nalazi u Arlingtonu u Virginiji, a napravljen je prema slavnoj snimci. Originalnu fotografiju možete vidjeti na poveznici.

FOTO: WIKIPEDIA