LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Početak Nürnberškog procesa

Nürnberg je izabran kao mjesto suđenja jer je bio jedan od rijetkih gradova čija je Palača pravde bila vrlo malo oštećena i tako postala prigodna za suđenje ovakvog kalibra.

Nürnberg je izabran kao mjesto suđenja jer je bio jedan od rijetkih gradova čija je Palača pravde bila vrlo malo oštećena i tako postala prigodna za suđenje ovakvog kalibra.

20. studenoga 1945. godine započela su suđenja nacističkim zločincima Drugog svjetskog rata u Nürnbergu. Suđenja su provele ujedinjene francuske, američke i sovjetske snage, a osuđena su 24 nacistička dužnosnika. Nürnberg je izabran kao mjesto suđenja jer je bio jedan od rijetkih gradova čija je Palača pravde bila vrlo malo oštećena i tako postala prigodna za suđenje ovakvog kalibra. Suđenje je bilo omogućeno Londonskim sporazumom iz kolovoza 1945. godine, kojeg su potpisali Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Francuska i Sovjetska Unija, a u kojem je stajalo da Sile osovine imaju pravo organizirati međunarodno ratno suđenje u slučaju da se zločin proteže izvan određenog geografskog područja.

Ukupno je održano 216 ročišta u periodu od 20. studenog 1945. do 1. listopada 1946. godine Optužbe su iznesene u nekoliko točaka:

1. zločini protiv mira, planiranje i vođenje rata koji je naštetio internacionalnim dogovorima

2. zločini protiv čovječanstva, deportacija, istrebljenje i genocid različitih populacija ljudi

3. ratni zločini, to jest aktivnosti koje su prekršile pravila ratovanja donesena nakon Prvog svjetskog rata

4. urota za počinjenje svih navedenih zločina u prve tri točke.

1. listopada 1946. godine donesene su 22 od 24 presude (tijekom suđenja, jedan je optuženik počinio samoubojstvo u ćeliji, a drugi je proglašen mentalno nesposobnim za ostatak suđenja). 12 osoba osuđeno je na smrt vješanjem, a ostali su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 10 godina do doživotne kazne. 

FOTO: WIKIPEDIA