LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otvoreno prvo drive-in kino

Drive-in kina proširila su se iz SAD-a diljem svijeta, a danas u projekcijama na otvorenom možemo uživati i u Hrvatskoj.

Drive-in kina proširila su se iz SAD-a diljem svijeta, a danas u projekcijama na otvorenom možemo uživati i u Hrvatskoj.

Prvo drive-in kino otvoreno je 6. lipnja 1933. godine pokraj gradića Camdena u američkoj saveznoj državi New Jersey. Njegovim izumiteljem smatra se industrijalac Richard Hollingshead. On je radio kao prodavač u očevoj trgovini auto dijelova u Camdenu. Prema jednoj priči, njegovoj majci, navodno prilično krupnoj ženi, bilo je neudobno sjediti u malom sjedalu u kinu.

Tako mu je sinula ideja gledanja filmova na otvorenom u udobnosti vlastitog automobila. Potom je u vlastitom dvorištu, na prilazu u kuću, započeo isprobavati različite audio tehnike i zvučne sustave. Na svoj automobil postavio je projektor, a zaslon je zakačio za obližnja stabla. Iza zaslona je postavio radio kako bi dobio odgovarajući zvuk. Također, pokušavao je izračunati idealnu udaljenost drugih automobila od zaslona kako bi svi vidjeli savršenu sliku. U svibnju 1933. godine dobio je patent za svoj izum te otvorio park-in theater. Taj naziv upotrijebio je za svoje kino, a tek kasnije uvedeno je ime drive-in theater.

Otvoreno kino moglo je primiti i do 400 automobila. Cijena ulaznice bila je 25 centa po autu i 25 centa po osobi. Veličina zaslona bila je 12x15 metara, a prvi film koji je prikazan bio je Wives Beware.

Prvo drive-in kino

Prvo drive-in kino, FOTO: Wikipedia

Ovo kino reklamirano je kao zabava za cijelu obitelj, frazom koju često možemo čuti i danas. Drive-in kina proširila su se u 50-im i 60-im godinama 20. stoljeća širom SAD-a. Postala su dio američke kulture te više nisu smatrana samo obiteljskom zabavom već i zabavom za tinejdžere željne privatnosti.

Sjetite se samo poznate scene iz Briljantina u drive-in kinu:

Danas filmove iz automobila ne gledaju samo Amerikanci već ljudi širom svijeta pa tako i mi u Hrvatskoj. U travnju smo u Zagrebu na parkiralištu i poligonu „Kockica“ imali priliku uživati u DriveIn kinu u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije.

Ako ste propustili to događanje, u zamjenu možete otići na open-air kino te umjesto u automobilu, filmove gledati sjedeći na travi. Radi se o projektu SCREEN on the GREEN, u čijem glazbeno-filmskom programu možete uživati do 14. lipnja.

FOTO: WIKIPEDIA