LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Otvoren Muzej Kremlj

Prvi moskovski muzej namijenjen javnosti i jedan od glavnih simbola Rusije otvoren je na današnji dan prije 210 godina.

Prvi moskovski muzej namijenjen javnosti i jedan od glavnih simbola Rusije otvoren je na današnji dan prije 210 godina.

Moskovski Kremlj, jedan od najznačajnijih svjetskih muzeja, otvoren je na današnji dan, 10. ožujka 1806. godine Ovo povijesno utvrđeno središte Moskve na malom brežuljku iznad rijeke Moskve blizu Crvenog trga uključuje četiri palače Kremlja, Katedralni trg s Crkvom Vasilija Blaženog, Aleksandrovski park i poznati obrambeni zid s tornjevima. Kremlj služi i kao službena rezidencija predsjednika Rusije.

Svako stoljeće ostavilo je svoj pečat na Kremlju, u njegovim zidinama krije se cijela povijest Rusije. Povijest utvrde počela je u 12. stoljeću, kada je izgrađena drvena tvrđava. Utvrđenje je više puta gorjelo i bilo obnavljano. Drvo je zatim zamijenjeno bijelim kamenom, da bi tek krajem 15. stoljeća zadobilo izgled na koji smo navikli. Car Ivan III. opasao je tvrđavu zidinama i podigao zdanja koja su i predodredila sadašnji izgled Kremlja: palaču Granovitaja i tri hrama: Uspenski, Blagoveštenski i Arhangelski. Uspenski hram bio je mjesto krunjenja svih ruskih careva od Ivana IV. do Nikolaja II. Tada je izgrađeno i 20 kula koje su čuvale grad. 

Ivan III. također je zaslužan i za izgradnju poznatog Crvenog trga. Naziv Crveni trg nije nastao zbog boje kremaljskih zidina, nego zbog neobične ljepote (na ruskom „Krasnaja Plošad'“, izvorno značenje: „krasni“ ili „divni“ trg).

Godine 1990., zajedno s Crvenim trgom, Moskovski kremlj je upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine. Ljepotu ovog zdanja teško je opisati riječima, što je davno ustvrdio  poznati ruski pjesnik Mihail Jurjevič Ljermontov:

- Ne, nije moguće opisati ni Kremlj, ni njegove nazubljene zidine, ni tamne njegove prolaze, ni predivne dvorce... To treba vidjeti, samo vidjeti... Treba osjetiti sve što oni govore srcu i mislima!

Ako vas put nanese u Moskvu, u Kremlju možete pogledati smjenu straže, čuti otkucavanja sata na kulama i pogledati neke od zanimljivih izložaka kao što su Monomahova kapa, prijestolje Ivana Groznog i zbirka Fabergéovih jaja.

FOTO: WIKIPEDIA