LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Održana prva veslačka utrka Oxforda i Cambridgea

Utrka studenata najpoznatijih engleskih sveučilišta tradicionalno se održava od 1829. godine bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci.

Utrka studenata najpoznatijih engleskih sveučilišta tradicionalno se održava od 1829. godine bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci.

Na današnji dan, 10. lipnja 1829. godine, održana je prva veslačka utrka između timova osmeraca Oxforda i Cambridgea. Poznata pod nazivima Sveučilišna utrka ili jednostavno The Boat Race, utrka se tradicionalno održava bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci. Natjecanje se, iako neslužbeno, održalo čak i tijekom Drugog svjetskog rata.

Tradicija je započela razgovorom dvojice prijatelja, Charlesa Merivalea, studenta Cambridgea, i njegovog imenjaka, Wordswortha, studenta Oxforda. Prijateljska prepucavanja završila su tako što je Oxford poslao službeno pismo Cambridgeu u kojem ih je izazvao na veslački dvoboj na Henleyu na Temzi u Oxfordshireu. Taj prvi poziv i danas vrijedi kao usmeno pravilo koje gubitniku nalaže da izazove pobjednika na novi dvoboj.

Od 1845. utrka se odvija na istom mjestu, od Putneya do Mortlakea, i duga je 6,7 kilometara, a vremensku barijeru od 17 minuta prvi je probio Oxford 1976. godine Rekordno vrijeme od 16 minuta i 19 sekundi postavljeno je od strane Cambridgea 1998.

Članovi oba time poznati su kao plavci (eng. blues), a svaki čamac kao Plavi čamac (eng. Blue Boat), s time da je boja Cambridgea svjetloplava, a Oxforda tamnoplava. Zaključno s 2015. godinom, Cambridge je imao 81, a Oxford 79 pobjeda, dok je jedna je utrka završila neriješeno.

Ženski timovi prvi put pojavljuju se 1927. godine I u ženskoj konkurenciji veslačice Cambridgea zasad imaju više pobjeda (41) od veslačica Oxforda (29).

Ovaj je događaj jedan od najgledanijih sportskih događaja u Velikoj Britaniji. Uživo uz rijeku okupi se oko 250 000 gledatelja, dok putem televizijskog prijenosa utrku prati više od 400 milijuna ljudi iz 180 zemalja.  
 

FOTO: WIKIMEDIA.ORG