LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Održana prva komercijalna filmska projekcija u povijesti

Braća Lumière su u prosincu 1895. godine u Parizu priredila prvu javnu filmsku projekciju za koju su se naplaćivale ulaznice, što je označilo početak kinematografije.

Braća Lumière su u prosincu 1895. godine u Parizu priredila prvu javnu filmsku projekciju za koju su se naplaćivale ulaznice, što je označilo početak kinematografije.

U Parizu su 1895. godine kupljene prve kino ulaznice u povijesti. Ulaznice su kupljene za filmsku projekciju od desetak kratkih filmova koju se pripremila braća Auguste i Louis Lumière u indijskom salonu pariške kavane Grand Café 28. prosinca iste godine

Iako su prije ovog događaja i u drugim dijelovima svijeta javno prikazivane pokretne slike na filmskoj vrpci, za projekciju braće Lumière po prvi puta u povijesti bilo je potrebno kupiti ulaznicu. Stoga je zanimljivo da se početak povijesti filma i kinematografije računa od ove prve komercijalne filmske projekcije, odnosno od prve naplaćene ulaznice.

Prikazivanje filmova omogućio je kinematograf, uređaj koji su braća izumila 1895. godine, a zapravo je bio svojevrsna kombinacija filmske kamere i projektora. Izum ovog uređaja nadahnut je Edisonovim kinetoskopom kroz koji je film mogla gledati jedna osoba. Tim izumom bio je oduševljen otac braće Lumière, ali je smatrao da njegovi sinovi mogu napraviti nešto bolje. Braća su to dokazala te je njihov kinematograf, prikazivanjem pokretnih slika na platnu, omogućio gledanje filmova široj publici.

Na kratkim filmovima pariška publika mogla je vidjeti scene svakodnevnog života u Francuskoj. Prikazan je i prvi film braće Lumière Izlazak radnika iz tvornice Lumière u Lyonu. Ovaj film traje 46 sekundi i sastoji se od samo jedne scene koja prikazuje radnike kako izlaze iz tvornice. Najveći šok i nevjericu publike izazvao je film Dolazak vlaka na stanicu La Ciotat. Za taj film postoji priča da su se gledatelji u strahu i panici sakrili ispod sjedala jer su mislili da će vlak s platna prodrijeti na pozornicu. U narednoj godini u filmskim projekcijama braće Lumière mogla je uživati publika širom svijeta, pa tako i ona zagrebačka.

Film je i danas jedan od omiljenih oblika zabave, a u filmskoj industriji se vrte milijuni. Stoga je upravo zabavna povijesna činjenica da su njegovi začetnici, braća Lumière, nakon izrade prvih filmova odustala od daljnjeg bavljenja tim poslom jer su smatrala da u kinematografiji nema budućnosti.

FOTO: WIKIPEDIA