LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Objavljena prva moderna detektivska priča

Detektivskom pričom "Umorstva u Ulici Morgue" Poe je postavio temelje svakog dobrog krimića.

Detektivskom pričom "Umorstva u Ulici Morgue" Poe je postavio temelje svakog dobrog krimića.

U Graham's Magazinu je 20. travnja 1841. objavljena kratka priča Umorstva u Ulici Morgue koja se smatra prvom modernom detektivskom pričom. Njezin autor je Edgar Allan Poe, američki književnik, proglašen ocem krimića.  

Radnja prati detektiva Augustea Dupina koji istražuje seriju ubojstava u Parizu. Događaje opisuje prijatelj detektiva Dupina, što je jedna od karakteristika koju će upotrijebiti Arthur Conan Doyle u seriji knjiga o Sherlocku Holmesu. Upravo se ova priča smatra prethodnicom i glavnim uzorom Doyleu u stvaranju najslavnijeg izmišljenog detektiva.  

Poe često luta između zbilje i fikcije, kaosa i reda, pokušavajući uvesti logiku u naizgled nesuvisle situacije. Mnogi kažu da je počeo pisati priče kako ne bi poludio. U prvu detektivsku priču unio je elemente koji su postali temeljne značajke svakog dobrog krimića: gotovo savršen zločin koji policija ne može riješiti, inteligentan detektiv koji uspije sve nadmudriti, lažni dokazi te misteriozni događaji i tragovi koji uspiju promaknuti svima, osim glavnom liku.

Genijalnost protagonista je često najvažniji razlog koji nas prikuje za takve priče. Tu je genijalnost Doyle razvio do vrhunca stvorivši Sherlocka Holmesa, talentiranog, ali ekscentričnog amatera koji koristi izuzetne analitičke sposobnosti i moći opažanja u rješavanju zločina. Najpoznatiji detektiv na svijetu prvi se puta pojavio tek 1887. godine u Studiji u grimizu.

Uz Poea i Doylea jedan od značajnijih pisaca kriminalističkog žanra je Wilkie Collins, autor prvog engleskog detektivskog romana Mjesečev kamen iz 1861. godine Neupitna kraljica krimića je Agatha Christie, autorica više od 80 kriminalističkih romana. Zlatno doba ovog žanra su tridesete godine 20. stoljeća kada djeluje Dashiell Hammett kojeg slijede Raymond Chandler i Mickey Spillane.

U čast začetniku žanra, Društvo američkih pisaca misterije dodjeljuje Nagradu Edgar za najbolja ostvarenja misterije u književnosti, filmu, televiziji i kazalištu. Prema mnogima najprestižnija nagrada u kriminalističkom žanru ove će se godine dodijeliti 28. travnja. Popis nominiranih možete vidjeti na službenim mrežnim stranicama.  

FOTO: FLICKR/ERIN KOHLENBERG