LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Objavljena najslavnija formula ikada napisana

U članku objavljenom 27. rujna 1905. godine Albert Einstein objasnio je vezu između energije i mase uvodeći formulu koju mi danas poznajemo kao E = mc².

U članku objavljenom 27. rujna 1905. godine Albert Einstein objasnio je vezu između energije i mase uvodeći formulu koju mi danas poznajemo kao E = mc².

U njemačkom časopisu Annalen der Physik 27. rujna 1905. godine objavljen je članak Alberta Einsteina „Ovisi li inercija tijela o njegovu energetskom sastavu?“. To je četvrti Einsteinov rad objavljen te godine   

U prvome radu Einstein je objasnio fotoelektrični učinak ili foto efekt. U drugome radu je ponudio eksperimentalne dokaze postojanja atoma dok je u trećem predstavio posebnu teoriju relativnosti. U posljednjem, četvrtom članku, dodatno je objasnio vezu između energije i mase uvodeći formulu koju mi danas poznajemo kao E = mc².

Zanimljivo je da Einstein ovu jednadžbu u radu nije napisao u tome obliku. Naime, Einstein je koristio slovo V koje je označavalo brzinu svjetlosti u vakuumu te slovo L za energiju koju tijelo izgubi u obliku zračenja. Najpoznatija Einsteinova formula zapravo je izrečena rečenicom: „Ako tijelo preda energiju u obliku zračenja, masa mu se smanjuje za L/V²“. Kasnije su promijenjene oznake za pojedine elemente u ovoj jednadžbi za ekvivalenciju mase i energije te je ona tako poprimila prepoznatljiv oblik koji ima i danas.

Ovom formulom genijalni znanstvenik na jednostavan je način objasnio kako mala količina mase može biti pretvorena u velike količine energije. Upravo na tome principu izrađene su i atomske bombe. Einsteinova  najpoznatija formula posebna je u svojoj jednostavnosti, ali upravo zbog toga, teorija koja stoji iza nje jedna je od najtežih za objasniti. Zbog toga nećemo ni ulaziti u detaljnija objašnjenja već ćemo to prepustiti stručnjacima. U ovom kratkom videu na jednostavan način prikazane su osnovne postavke teorije relativnosti. Možda vam konačno neke stvari sjednu na svoje mjesto.

Svojim radovima Albert Einstein doprinio je stvaranju moderne fizike. Njegova najpoznatija djela nastala su tijekom takozvane „čudesne 1905. godine“ (Annus mirabilis) te su zauvijek promijenila ljudsku percepciju mase, energije, prostora i protoka vremena. Einstein je tada bio star samo 26 godina! Druge zanimljivosti iz njegova života pročitajte na poveznici, a potom pokušajte riješiti Einsteinovu zagonetku!  

FOTO: FLICKR/DONKEYHOTEY