LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obilježavamo Međunarodni dan muzeja, ovog puta u online formatu

Međunarodni dan muzeja, koji se danas obilježava, idealna je prilika da produbite svoje opće znanje sadržajima hrvatskih muzeja. Donosimo nekoliko prijedloga.

Međunarodni dan muzeja, koji se danas obilježava, idealna je prilika da produbite svoje opće znanje sadržajima hrvatskih muzeja. Donosimo nekoliko prijedloga.

Iako bi inače Međunarodni dan muzeja za mnoge značio šetnju po gradskim muzejima, ove je godine to drugačije. No to ne znači da se ljubitelji muzejskih sadržaja moraju strpjeti do sljedeće godine. Hrvatski muzeji i galerije spremno su dočekali ovaj dan, i to ne samo ovaj dan – većina njih na dnevnoj bazi objavljuje edukativne i zabavne sadržaje za sve koji žele naučiti nešto novo. Mi vam donosimo listu nekih od tih sadržaja.


Gliptoteka HAZU-a

Gliptoteka nudi kratku, no edukativnu izložbu o svom putu od tvornice do muzeja. Osim nje možete pogledati i izložbu o UNESCO-vim spomenicima. Za sve dodatne sadržaje Gliptotekina Facebook stranica mjesto je za vas. Objave su česte i zanimljive.


Hrvatski željeznički muzej

Za sve ljubitelje povijesti i vlakova Hrvatski željeznički muzej nudi pravu poslasticu. Izložba koja vas vodi na putovanje 20. stoljećem opisujući nastanak željezničkih puteva, poput onog na relaciji Zagreb – Budimpešta ili pak Opatija – Beč. Ne samo da je izložba edukativna već je i grafički veoma oku ugodna.


Etnografski muzej Zagreb

U svojoj rubrici utorkom, četvrtkom i subotom Muzej s kauča Etnografski muzej za sve radoznale sprema ponešto. Utorkom se možete pridružiti kreativnim radionicama, kao što je radionica tkanja na okviru, četvrtkom je dan za film, dok je subota rezervirana za predmet s pričom. Također, povodom dana muzeja spremili su i virtualnu šetnju stalnim postavom muzeja.

Prirodoslovni muzej Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeke visoko je kotirao na listi najposjećenijih muzeja 2019. Na popularnosti zasigurno nije gubio za vrijeme izolacije jer mu na Facebook profilu svakodnevno osvane neka nova zanimljiva objava. Za njega se obilježavanje dana muzeja pretvara u tjedan muzeja te je od ponedjeljka do petka spremio raznovrstan sadržaj za svoje fanove.

Muzej Međimurja Čakovec

Kako bi obilježio dan muzeja na sjeveru Hrvatske, sprema virtualnu izložbu koja se bavi psihološko kreativnim radom čakovečkih muzealaca s djecom koja imaju poremećaje u spektru autizma. Osim virtualne izložbe, rubrikom Predmet dana na svojoj Facebook stranici redovito se bave zanimljivim predmetima i njihovom upotrebom.


Muzej za umjetnost i obrt

Zbog teškog oštećenja teško da ćemo muzejem šetati uskoro, no zato je virtualnog sadržaja pregršt. Nekoliko platformi osiguralo je kako bi njihovi posjetitelji mogli kad god požele naučiti nešto novo. Jedna od platformi koja je to omogućila jest Museums With No Frontiers na kojoj možete istražiti razne tapiserije koje muzej posjeduje. Također Google Arts and Culture nudi virtualnu šetnju i tri muzejske priče.


Arheološki muzej Zadar

Poželite li virtualno prošetati zadarskim Arheološkim muzejem, njegova Facebook stranica to će vam omogućiti, kao i raznoliki zanimljivi sadržaj. Poželite li naučiti nešto novo ili pogledati kako izgleda kad 3D-printer stvara bistu, na pravom ste mjestu. 


Dubrovački muzeji

Ni u sunčanom Dubrovniku ne nedostaje sadržaja. Online predavanja, radionice i brojne Facebook objave osigurale su maksimalno ispunjenje vremena svim zainteresiranima. Predstavnici vikendom čitaju bajke, a kroz tjedan objavljuju desetominutna predavanja. Može li bolje?

Muzejski dokumentacijski centar

A kako vam ne bi ponestalo sadržaja, za to su se pobrinuli hrvatski virtualni muzeji i zbirke online. Za prostor cijele Hrvatske osiguran je pristup online sadržaju. Za Međunarodni dan muzeja pripremljeno je čak 59 različitih online događanja.

FOTO: PIXABAY