LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti

Na današnji je dan zabilježen prvi susret dviju legendi. John Lennon i Paul McCartney davne 1957. godine prvi su se put rukovali.

Na današnji je dan zabilježen prvi susret dviju legendi. John Lennon i Paul McCartney davne 1957. godine prvi su se put rukovali.

6. srpanj 1957. godine nerijetko se spominje kao dan kada se dogodilo najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti. Te je večeri glazbeni bend Quarrymen trebao nastupiti u vrtu Crkve svetog Petra u Liverpoolu.

Član benda Quarrymen bio je John Lennon. Pripremajući se za nastup, Lennonu je ruku pružio prijatelj basista iz njegova benda. Ime tog dečka je Paul McCartney. Lennon je upravo namještao svoju gitaru, pri čemu mu je tada petnaestogodišnji McCartney pomogao. Čak mu je pokazao i kako naštimati gitaru.

Namještajući žice, McCartney je zapjevao Twenty Flight Rock od Cochrana i Be-Bop-A-Lula autora Genea Vincenta. Lennon je bio oduševljen njegovim glasom te je kasnije razmatrao ideju da ga pozove u grupu. Prema nekim izvorima, bend Quarrymen je s McCartneyjem nakon nastupa otišao u Pub.

Članovi benda, uključujući Lennona, bili su iznenađeni ogromnim glazbenim talentom i znanjem koji je McCartney pokazivao. Lennon je bio u dilemi oko toga hoće li primiti u bend talentiranog člana koji bi mu mogao predstavljati izazov, ili će nastaviti bez njega, vodeći grupu, no možda je osuđujući na propast. U razgovoru s Peteom Shottonom, zaključio je da će McCartney biti odličan dodatak grupi.

Godinu dana kasnije, bendu se pridružio George Harrison. Do početka 1959. godine, gotovo se cijeli bend raspao. Ostali su samo Harrison, McCartney i Lennon. U sljedećih godinu dana, uzeli su još jednog novog člana i preimenovali grupu u The Beatles. Ostalo je povijest.

FOTO: TUMBLR