LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Najglamuroznije vjenčanje 20. stoljeća

Prije Williama i Kate te Charlesa i Diane, vjenčanje iz bajke imali su knez Monaka Rainier III. i američka glumica Grace Kelly.

Prije Williama i Kate te Charlesa i Diane, vjenčanje iz bajke imali su knez Monaka Rainier III. i američka glumica Grace Kelly.

Grace Patricia Kelly rođena je u Philadelphiji 1929. godine Već se u svojim tinejdžerskim danima odlučila baviti glumom – iako se s time nije slagala njezina obitelj. No Grace je bila uporna te je prve uloge ostvarila na Broadwayu, a potom se prebacila na film. Posebnu popularnost stekla je ulogama u Hitchcockovim filmovima: Nazovi M radi umorstva i Prozor u dvorište. Za izvedbu u Provincijalki dobila je nagradu Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu.

Presudni događaj u njezinu životu bilo je upoznavanje s knezom Monaka u Cannesu 1955. godine Knez Rainier III. Grimaldi bio je očaran glumicom te je između njih započela ljubavna veza. Za manje od godinu dana objavljene su zaruke, a tri i pol mjeseci kasnije uslijedilo je vjenčanje. U to vrijeme nagađalo se da je brak sklopljen prije svega iz praktičnih razloga. Knez je trebao nasljednika jer bi u protivnom Kneževina Monako pripala Francuskoj, a Grace Kelly trebao je suprug kojeg je njezina obitelj odobravala.

Budući da je mlada dolazila iz bogate obitelji, donijela je miraz od čak 2 milijuna dolara. Međutim, prije vjenčanja morala se podvrgnuti pregledu da bi se utvrdilo može li imati djece. Crkveno vjenčanje održano je 19. travnja 1956. godine, dok je civilno održano dan ranije. Ovo vjenčanje holivudske princeze i monačkog kneza u medijima je proglašeno vjenčanjem stoljeća.

Svadbenoj svečanosti prisustvovalo je oko 700 uzvanika. Grace Kelly je nosila haljinu koju je dizajnirala Helen Rose. Haljina se sastojala od svile, tila, bisera i čipke stare 125 godina. Predivne fotografije s vjenčanja objavio je magazin TIME, a možete ih pogledati na poveznici.

Samo devet mjeseci i četiri dana nakon vjenčanja rođena je princeza Caroline. Uskoro su slijedili princ Albert II., sadašnji vladar Monaka, i princeza Stéphanie. Kako to obično biva, o njihovom braku kružile su brojne glasine, a sumnjalo se i u nevjeru supruga. Ipak, ostali su zajedno 26 godina, sve do njezine smrti.

Grace Kelly poginula je u automobilskoj nesreći 1982. godine Njezin se suprug nikad nije ponovno oženio. Umro je 2005. godine i pokopan je uz svoju suprugu u kraljevskoj grobnici Grimaldi u monačkoj katedrali gdje su se i vjenčali.

Njihovo vjenčanje imalo je odjeka u čitavom svijetu, a svojom je vjenčanicom Grace Kelly utjecala na svjetsku, ali i na hrvatsku modu. Upravo su bijele vjenčanice s puno svile i tila postale popularne u šezdesetim godinama na našim prostorima. Sve o tome možete saznati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu ako posjetite aktualnu izložbu U dobru i zlu… / Vjenčana odjeća od 1865. do danas.

Nije samo njezino vjenčanje, već je i čitav život Grace Kelly budio zanimanje šire javnosti, a tako je ostalo do današnjih dana. To dokazuje prošlogodišnji film Grace od Monaka s Nicole Kidman u glavnoj ulozi. Radnja filma bavi se krizom u njezinu braku. Krizom koja je navodno uslijedila šest godina nakon vjenčanja stoljeća

FOTO: WIKIPEDIA