LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Nadahnuo je osnivanje tajnog društva u 19. stoljeću, roman i franšizu horor filmova: PETAK 13. - Što se zapravo dogodilo na ovaj nesretan dan?

Postoje čak i dva nezgrapna pojma - paraskavedekatriafobija i friggatriskaidekafobija - koji opisuju strah od ovog navodno nesretnog dana.

Postoje čak i dva nezgrapna pojma - paraskavedekatriafobija i friggatriskaidekafobija - koji opisuju strah od ovog navodno nesretnog dana.

Razbijeno ogledalo, crna mačka na putu, hodanje ispod ljestava mnogima predstavljaju znak nesreće, a uvriježeno je i vjerovanje kako je petak 13. ultimativni dan nesreće. Iako nije poznato kada je točno ova tradicija započela, negativna konotacija broja 13 u društvu je prisutna stoljećima.
 

Strah od broja 13

 

Zapadne kulture povijesno su povezivale broj 12 s potpunošću (12 dana Božića, 12 mjeseci i znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa i 12 izraelskih plemena), a slijedeći broj u nizu – 13 poznat je kao znak loše sreće. Broj 13 navodno je izostavljen iz Hamurabijevog zakonika što neki smatraju dokazom negativne energije koju nosi ovaj broj.
 

Zašto je petak trinaesti nesretan dan?

 

Prema Bibliji, Posljednjoj večeri prisustvovalo je 13 uzvanika, a vjeruje se da je upravo raspored sjedenja na Posljednjoj večeri doveo do praznovjerja da je imati 13 gostiju za stolom loša sreća, odnosno udvaranje smrti.

Ova stigma oko broja 13, specifično pravilo oko 13 gostiju za stolom, potaknulo je nastajanje tajnog društva 19. stoljeća koje se nazivalo Klub trinaest. Članovi su se redovito sastajali 13. dana u mjesecu u sobi 13 Knickerbocker Cottage-a kako bi prisustvovali večeri od 13 slijedova.

Nesreću petka 13. proslavio je i roman Petak trinaesti, koju je 1907. godine napisao Thomas William Lawson. Ipak, najpoznatiji predstavnik praznovjerja oko petka 13. u pop kulturi je horor film Petak 13. iz 1980. godine koji je potaknuo i nastanak brojnih stripova, video igara i kostima.
 

Povijest nesretnog dana

 

Petak, 13. listopada 1307. dan je kada su časnici francuskog kralja Filipa IV. Uhitili stotine Vitezova templara koji su kasnije pogubljeni. Ovaj događaj također se smatra jednim od temelja nesreće petka 13.

Osim toga, na petak 13. dogodili su se brojni traumatični događaji kao što su njemačko bombardiranje Buckinghamske palače 1940., ciklon koji je ubio više od tristo tisuća ljudi u Bangladešu 1970., nestanak zrakoplova čileanskog ratnog zrakoplovstva u Andama 1972., smrt repera Tupaca Shakura 1996. i nesreća kruzera Costa Concordia u kojoj je u siječnju 2012. poginulo 30 ljudi.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA