LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na današnji dan osnovan Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Linija 116 006 dostupna je svim pozivateljima i pozivateljicama na području Republike Hrvatske na hrvatskom i engleskom jeziku. Dostupna svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24 sata te je besplatna i anonimna.

Linija 116 006 dostupna je svim pozivateljima i pozivateljicama na području Republike Hrvatske na hrvatskom i engleskom jeziku. Dostupna svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24 sata te je besplatna i anonimna.

16. srpnja 2021. godine, Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 obilježava 8. godišnjicu svog osnutka. Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) djeluje od 2013. godine, a osnovan je kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji je nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), čime je Republika Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan standardizirani broj 116 006 za pružanje podrške žrtvama i svjedocima.

Linija 116 006 dostupna je svim pozivateljima i pozivateljicama na području Republike Hrvatske na hrvatskom i engleskom jeziku. Od 25. studenog 2020. godine, 116 006 linija djeluje kao nacionalna linija za žrtve rodno utemeljenog nasilja i dio je sustava prevencije nasilja i zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja. Pozivateljima i pozivateljicama podrška je dostupna svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24 sata. Linija je besplatna i anonimna za sve pozivatelje/ice.

Pružanje podrške na liniji obuhvaća pružanje pravnih i praktičnih informacija, pružanje emocionalne podrške, informiranje o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela te upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Žrtve kaznenih djela i prekršaja, osim doživljene nepravde, često trpe i niz fizičkih, psihičkih, socijalnih i ekonomskih posljedica samog štetnog događaja te imaju pravo na pomoć i podršku u suočavanju s izazovima situacije koju nisu birali.

Pozivatelji/ice pozivom na 116 006 preuzimaju aktivnu ulogu. Uz relevantne informacije i podršku oni/e imaju priliku donijeti samostalne i informirane odluke o vlastitoj dobrobiti koje su nužne za proces oporavka i vraćanja osjećaja osobne autonomije, poručuje tim Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.
FOTO: PZS.HR/