LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan svjesnosti o HIV-u i AIDS-u

Oboružajte se znanjem i postanite dio rješenja. Zajedno iskorijenimo HIV/AIDS do 2030. godine.

Oboružajte se znanjem i postanite dio rješenja. Zajedno iskorijenimo HIV/AIDS do 2030. godine.

1. prosinca obilježava se World AIDS Day, odnosno svjetski dan svjesnosti o HIV-u i AIDS-u. Ovaj spomendan prvi je put obilježen 1988. godine, nakon što su James W. Bunn i Thomas Netter, dvojica službenika za odnose s javnošću pri programu za AIDS u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi, uvidjela potrebu za takvim projektom.

Projektu se ubrzo pridružio i Globalni program za AIDS pri UN-u, koji se danas zove UNAIDS. Prvi prosinca odabran je kako bi se pokušalo privući što veću medijsku pozornost u nastojanju da šira javnost dobije provjerene i relevantne informacije o samoj bolesti. I danas je cilj svih aktivnosti povodom World AIDS Daya širenje najnovijih spoznaja o bolesti, njezinu liječenju i prevenciji, uz sakupljanje novca za daljnja znanstvena istraživanja u nadi za pronalazak lijeka ili cjepiva.

Ne može se poreći kako su učinjeni mnogi veliki koraci naprijed od prve znanstvene potvrde virusa HIV-a. Dostupni su lijekovi koji količinu virusa u krvi oboljelog drži na razini koju je gotovo nemoguće detektirati. Time se štiti zdravlje oboljele osobe, koja danas može očekivati gotovo jednako očekivano trajanje života kao i neoboljela osoba. Poboljšava se i njihova kvaliteta života, jer se značajno smanjuje mogućnost prijenosa virusa na nezaraženu osobu, što omogućuje punije intimne veze i život općenito, uz manje straha i anksioznosti.

No, bez obzira na sve gore navedene dobre vijesti, HIV/AIDS i dalje ostaje ozbiljan javnozdravstveni problem. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2020. godini novozaraženo je 1,5 milijuna ljudi, dok ih je oko 680 000 umrlo od posljedica bolesti. Gotovo 38 milijuna ljudi diljem svijeta živi sa HIV-om, a 73% oboljelih dobivalo je antiretroviralnu terapiju. Nažalost, prilikom gledanja globalne slike ove pandemije vidljive su goleme razlike između razvijenih zemalja i zemalja u razvitku.

Siromašne zemlje znatno kaskaju u dostupnosti lijekova, ali i prezervativa koji su najučinkovitiji način sprječavanja zaraze, pa ne treba čuditi kako one predvode u broju novooboljelih i umrlih. Upravo je zato tema ovogodišnjeg World AIDS Daya End inequalities. End AIDS.

UNAIDS i WHO su kao svoj cilj zacrtali iskorjenjivanje HIV/AIDS-a do 2030. godine. To je iznimno važan cilj, za čije će ostvarivanje biti potrebna suradnja i aktivnost međunarodne zajednice, lokalnih vlasti, ali i nas kao pojedinaca.

FOTO: PEXELS