LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Misteriji „Twin Peaksa” stari gotovo trideset godina žive i dalje

Početak je prikazivanja serije „Twin Peaks” na američkoj televiziji 8. travnja 1990. godine. Serija odmah nakon prvog prikazivanja postaje ikonom pop kulture, a reference na nju mogu se pronaći u glazbi, književnosti i filmu.

Početak je prikazivanja serije „Twin Peaks” na američkoj televiziji 8. travnja 1990. godine. Serija odmah nakon prvog prikazivanja postaje ikonom pop kulture, a reference na nju mogu se pronaći u glazbi, književnosti i filmu.

Intrige pitoresknog gradića proizašle iz redateljske palice Davida Lyncha počele su se prikazivati na današnji dan  u nedjelju, 8. travnja 1990. godine, na ABC-u. Twin Peaks koketira s različitim stilovima poput soap opere, obiteljske drame, već spomenutog kriminalističkog žanra i neizostavnog misterija koji seriji donosi magični štih. David Lynch, poznat po nadrealnom stilu stvaranja, seriju odmah uvrštava u ostavštinu pop kulture.

Lynch, ugledni redatelj, dobio je dvije nominacije za Oscara. Nominirani filmovi, Plavi baršun i Čovjek-slon, slove kao najveći uradci umjetničkog pravca nadrealizma, a samom redatelju otvaraju vrata koja vode jednom novom, obećavajućem projektu. Twin Peaks na televiziji je prikazan kao serija u dvije sezone. Dok prva broji samo 8 epizoda, druga se sastoji od njih 22.

Sama radnja serije odvija se u gradiću Twin Peaks u kojem se događa ubojstvo mlade djevojke Laure Palmer. Radnja se vrti oko njezinog ubojstva koje istražuje mladi detektiv Dale Cooper. Samo mjesto obiluje intrigama, misterijima i čudnim pojavama koje u seriji tvore predivnu baršunastu kombinaciju nadrealističkog stila.

Zanimljivo je to da u fokusu serije nije sama radnja, nego veliko ime Davida Lyncha, pravog redatelja koji stvara Oscarom nominirane filmove. D. Lynch na televizijskim ekranima prikazuje slike koje delikatno stružu furnir idiličnog života u slikovitom ruralnom gradu i otkrivaju svu pohlepu, strast, ljubomoru i korupciju ispod njih.

Televizijski show poput Twin Peaksa uvelike ovisi o pogledu gledatelja i njegovom iščitavanju predloženog narativa. Nikad se ne radi samo o radnji, a  klimaks radnje ovdje je smješten u oko promatrača. Kao što i sam kaže, David Lynch očekuje da će gledatelj polako sisati lizalicu radnje dok ne otkrije unutarnji sadržaj koji ovisi samo o njemu, on sam proizvodi svoje uzbuđenje gledanja.

Uz svu zamršenost i težinu gledanja Twin Peaksa, nadamo se da će se u seriji ipak pronaći poklonici rada Davida Lyncha i njegovih intrigantnih misterija. Gotovo trideset godina kasnije ova televizijska serija i dalje je itekako aktualna i vrijedna gledanja.
FOTO: PIXABAY