LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan ljenjivaca: zagrebački ZOO organizira nagradni natječaj u kojem trebate – oponašati ljenjivce

Na društvenim mrežama Zoološkog vrta grada Zagreba u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega građani mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenjivaca.

Na društvenim mrežama Zoološkog vrta grada Zagreba u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega građani mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenjivaca.

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan ljenjivaca

Obilježavanje tog dana 20. listopada pokrenula je 2010. godine zaklada AIUNAU iz Kolumbije kako bi ljude potaknula na zaštitu ljenjivaca i njihovih staništa.

Prigodni program posjetitelje Zoološkog vrta grada Zagreba očekuje u nedjelju, 24. listopada 2021. godine, od 11 do 15 sati.

Tamo građani već godinu dana mogu vidjeti par dvoprstih ljenjivaca: Ennio, trogodišnjak koji se u Zagreb doselio iz Njemačke, i njegova dvije godine starija družica Matilda koja je došla iz Mađarske, od prvog se dana lijepo slažu. Žive mirno i uživaju u pravom životu ljenjivaca koji se sastoji od mnogo sna i odmora te malo akcije. Zajedno se vole naći na ručku.

Dvoprsti ljenjivci najveća su vrsta ljenivaca na svijetu. S njima i ostalim vrstama ljenjivaca posjetitelje će u nedjelju upoznavati edukatori Zoološkog vrta. Šest je vrsta ljenjivaca – dvije vrste dvoprstih i četiri vrste troprstih. Dvoprsti ljenjivci, dakle daleki rođaci zagrebačkog para Ennija i Matilde, nastanjuju krošnje tropskih šuma Južne Amerike. Tamo jedu, spavaju, odmaraju se i pare. Na tlo silaze samo kako bi obavili veliku nuždu.

Nekada su se ljenjivci svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenjivci.

Na društvenim mrežama Zoološkog vrta grada Zagreba u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega građani mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenjivaca. Pobjednike će u nedjelju u 11 sati u Vrtu objaviti Rene Bitorajac, suosnivač Lude kuće, kazališta koje je pokrovitelj zagrebačkih ljenjivaca. Autore najboljih fotografija očekuju ulaznice za predstave Lude kuće.
 

FOTO: UNSPLASH