LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan zagrljaja

Ovaj dan trebali biste proslaviti tako da ponudite zagrljaj kome god poželite.

Ovaj dan trebali biste proslaviti tako da ponudite zagrljaj kome god poželite.

Međunarodni dan zagrljaja se tradicionalno obilježava 21. siječnja već duži niz godina.

Obilježavanje ovog dana pokrenuo je još 1986. Kevin Zaborney,i to u Americi, a s vremenom se običaj proširio i na ostatak svijeta

Zaborney je odabrao 21. siječnja jer se nalazi između božićno-novogodišnjih praznika i Valentinova. U ovom razdoblju je zagrljaj potrebniji nego ikad jer to razdoblje je, prema nekim istraživanjima, najdepresivnije u godini.

Svrha proslave ovog dana je da potakne ljude da češće grle obitelj i prijatelje. Grljenje, prema riječima psihologice Virginije Satir, ima – u najmanju ruku – ljekovita svojstva. Tvrdi kako su čovjeku dnevno potrebna četiri zagrljaja kako bi preživio.

Grljenje je toliko važno da od 1992. postoji Institut za istraživanje dodira na sveučilištu u Miamiju. U sklopu istraživanja agresije proučeno je ponašanje 17 adolescenata. Ustanovljeno je da tinejdžeri koje su prethodno masirali imaju manji osjećaj tjeskobe te su manje neprijateljski raspoloženi, što su potvrdili i njihovi roditelji. Iako je ovo istraživanje provedeno na malom broju ispitanika, ipak dokazuje koliko je dodir – ovdje korišten u terapeutske svrhe – važan i ima utjecaj na ponašanje. 

Zagrljaj povećava razinu hormona oksitocina važnog za povezanost te serotonina za sreću. Osim toga smanjuje razinu kortizola i uklanja stres. Dobar je i za naš imunitet jer stimulira žlijezdu koja potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica. Opušta mišiće u tijelu i ublažava bol.

Grleći se gradimo povjerenje, osjećaj sigurnosti i jačamo povezanost s osobom koju grlimo. Donosi nam puno koristi, a najbolje od svega je što je potpuno besplatan.

Ovaj dan trebali biste proslaviti tako što ćete ponuditi zagrljaj kome god poželite. Zagrljaj sa strancem isto tako ima pozitivan učinak na psihičko i fizičko zdravlje. Zato požurite i zagrlite nekog. Zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovara svima!

FOTO: MORGUEFILE