LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan pismenosti

Činjenica da svaki peti petnaestogodišnjak i gotovo svaki peti odrasli Europljanin imaju slabo razvijene vještine čitanja i pisanja, dovoljan je dokaz da nepismenost nije problem samo zemalja u razvoju.

Činjenica da svaki peti petnaestogodišnjak i gotovo svaki peti odrasli Europljanin imaju slabo razvijene vještine čitanja i pisanja, dovoljan je dokaz da nepismenost nije problem samo zemalja u razvoju.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) obilježava se svake godine 8. rujna. Obilježavanje ovog dana proglasio je UNESCO 1965. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti pismenosti i s nadom da će se jednog dana riješiti problem nepismenosti u svijetu.

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje te predstavlja temelj za stjecanje znanja, osoban razvoj pojedinca te napredak društva u kojem živimo. Razne međunarodne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.

Prema prošlogodišnjim procjenama UNESCO-a u svijetu postoji 781 milijun odraslih nepismenih osoba, od kojih su većina žene. Posebno je zabrinjavajuće što velik broj mladih ljudi između 15. i 24. godine života nema razvijene osnovne vještine čitanja i pisanja.

U Hrvatskoj je prema popisu stanovništva iz 2011. godine 30 400 nepismenih osoba. S ciljem poticanja, istraživanja i unapređivanja čitanja i pisanja u našoj zemlji djeluje Hrvatsko čitateljsko društvo koje svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti organizira stručni skup.

Tema ovogodišnjeg stručnog skupa je Rana pismenost i poteškoće u čitanju. Skup se održava u Kući Europe u Zagrebu, 8. rujna s početkom u 10 sati. Na skupu će se raspravljati o problemu nepismenosti u Europi. Činjenica da svaki peti petnaestogodišnjak i gotovo svaki peti odrasli Europljanin imaju slabo razvijene vještine čitanja i pisanja, dovoljan je dokaz da nepismenost nije samo problem zemalja u razvoju.

U Europi će se obilježiti i Tjedan pismenosti 2015. od 8. do 17. rujna. Organizira ga Europska mreža za poticanje pismenosti (ELINET). U sklopu ove manifestacije bit će održana izložba na kojoj će se predstaviti i Hrvatska. Na izložbi će djeca, mladi i odrasle osobe s teškoćama u čitanju i pisanju podijeliti fotografije i osobna pisma u kojima zahvaljuju onima koji su im pomogli svladati poteškoće i steći ove neprocjenjive vještine.

FOTO: FLICKR/DAVE KING