LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan mira

Zaustaviti neprijateljstvo i nasilje barem na jedan dan, glavna je poruka današnjeg dana.

Zaustaviti neprijateljstvo i nasilje barem na jedan dan, glavna je poruka današnjeg dana.

Svake godine 21. rujna obilježava se Međunarodni dan mira. Utemeljen je odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 1981. godine, s ciljem jačanja ideala mira unutar i između svih naroda i država. Zaustaviti neprijateljstvo i nasilje, barem na jedan dan, glavna je poruka današnjeg dana.

Utemeljenjem ovoga dana UN nastoji neprestano djelovati na postizanju mira u svijetu te na širenju poruka mira među narodima. UN posebno naglašava važnost zajedničkog djelovanja svih članova društva u svrhu ostvarenja mira. Tako se u obilježavanje današnjeg dana mogu uključiti pojedinci, udruge i čitave nacije širom svijeta organiziranjem raznih događanja.

Mir u svijetu je poruka i želja koju možemo čuti gotovo svakodnevno. U današnje vrijeme kada se čini da nasilje i mržnja gospodare svijetom ipak nije dovoljno samo željeti, nego i djelovati. Uvijek možemo započeti malim koracima i promjenama u našem životu, životu naših obitelji i zajednica. Zagrljaji, tople riječi, pružanje pomoći potrebitima, male su geste kojima radimo veliku razliku.

Možemo se pridružiti nekoj aktivnosti lokalnih organizacija i udruga. Volonterski centar Zagreb od 2009. godine raznim događanjima obilježava Međunarodni dan mira. Ove godine pripremili su dvije radionice. Interaktivna radionica nenasilne komunikacije održava se danas u 17 sati u Centru za mirovne studije u Zagrebu. Radionica će trajati četiri sata. Nakon nje prikazivat će se kratki filmovi s temom mira koji su izrađeni u sklopu radionice „Snimi film, napravi nešto za mir!“.

Kada govorimo o velikim promjenama među narodima, ovih dana pruža nam se prilika da i mi učinimo svijet boljim. Posljedica rata u Siriji i nedostatak mira je izbijanje izbjegličke krize. Tisuće i tisuće ljudi u potrazi su upravo za time. Kako im to pružiti u našoj državi? Možemo se educirati, a potom i pomoći volontiranjem ili donacijama.

Pravo značenje riječi mir često nam promakne ili ga nismo ni svjesni. To se događa ako smo bili dovoljno zaštićeni i sretni da živimo u miru. Mnogima je danas on nedostižan. Budući da već ne mogu u vlastitoj zemlji, omogućimo im da osjete i dožive mir i sigurnost barem u našoj.

FOTO: FLICKR/ALICE POPKORN