LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Obilježavanjem današnjeg dana podiže se svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade.

Obilježavanjem današnjeg dana podiže se svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače. Ovaj dan prvi je put obilježen 2002. godine na inicijativu ICCCPO-a, Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od raka, koji danas nosi naziv Childhood Cancer International. Savez se sastoji od 177 udruga roditelja i nacionalnih organizacija u 90 zemalja širom svijeta.

Ovim danom želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti potporu njima i njihovim obiteljima. Organizatori i pokretači obilježavanja ovoga dana vjeruju da svako dijete oboljelo od malignih bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku skrb bez obzira na zemlju njegova podrijetla, rasu te financijski ili socijalni status. Djeca i mladi vitalni su dio svakog društva i svake zemlje, a maligne bolesti lišavaju ih njihovog djetinjstva i mladosti. Cilj je organizatora da svako oboljelo dijete i mlada osoba živi najbolje što može i ostvari svoj puni potencijal.

Maligne bolesti mogu se uspješno izliječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme. Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.  Nošenjem zlatne vrpce svatko od nas može se uključiti u obilježavanje ovoga dana, a kako pomoći oboljeloj djeci i mladima možete saznati na službenim stranicama ICCCPO-a.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi.

Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, Krijesnica, organizirala je povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti posjet djeci i mladima koji se liječe u KBC-u Rebro u Zagrebu i u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Njih su u subotu posjetili i pružili im podršku mladi koji su u djetinjstvu bolovali i kasnije se uspješno izliječili od malignih bolesti. 

FOTO: ANDREA SCHUNERT/FLICKR